Čeprav nas sredi dneva še ogreje kak topel sončni žarek, so temperature zjutraj in ob večerih že precej nizke. Preverili smo, kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni, da so radiatorji ponovno topli, in ali je na Ptuju že nastopila kurilna sezona.

Marsikje osnovni pogoj za začetek ogrevanja še ni izpolnjen, a se je v nekaterih mestih kurilna sezona že pričela, tudi na Ptuju.

Javne službe Ptuj so nam razkrile, da so ravno z včerajšnjim dnem zaradi napovedi zunanjih temperatur, pričeli z dobavo toplotne energije v vseh stanovanjskih in poslovnih objektih.

A kateri pogoji morajo biti pri tem izpolnjeni? Javne službe Ptuj pojasnjujejo, da je začetek in konec kurilne sezone vezan na zunanjo temperaturo zraka v večernem času.

Skladno s sistemskimi obratovalnimi navodili, se trajanje oziroma čas ogrevalne sezone računsko določa na podlagi zunanje temperature zraka.

Za prvi dan ogrevalne sezone se šteje dan po tistem, ko je v drugi polovici leta ob 21. uri tri dni zapored zunanja temperatura zraka nižja ali enaka 12 stopinjam Celzija.

Ogrevanje se lahko lahko prične tudi po naročilu predstavnikov etažnih lastnikov posamezne večstanovanjske stavbe.

Na Ptuju navadno kurilna sezona konec septembra

Če bi višje temperature po vklopu ogrevanja vztrajale daljše časovno obdobje, se lahko ogrevanje za ta čas tudi prekine

Sodobne regulacije ogrevanja namreč prilagajajo temperaturo v ogrevalnem sistemu odjemalcev glede na zunanjo temperaturo in se izklopijo in ponovno vklopijo pri nastavljeni dogovorjeni zunanji temperaturi, ko ogrevanje objekta ni smiselno.

»V kolikor v toku dne pride do povišanja temperatur, se ogrevanje lahko tudi prekine. Spremljamo namreč tudi moč trenutnega odjema toplotne energije, in v kolikor je odjem minimalen, je to pokazatelj za prekinitev dobave toplotne energije,« razlaga Robert Polanec, vodja dejavnosti energetike Javne službe Ptuj.

Na Ptuju se kurilna sezona navadno prične zadnje dni meseca septembra ali prve dni meseca oktobra.

»Glede na ekstremne temperaturne spremembe, katerim smo priča zadnje čase, pa se seveda prilagajamo potrebam uporabnikov,« dodaja Polanec.

Za Ptujčane bodo cene letos višje

Javne službe Ptuj trenutno daljinsko ogrevanje omogočajo 2126 gospodinjstvom in 21 poslovnim odjemalcem, potem ko se je letos na vročevod priključil nov stanovanjski blok z 48 gospodinjstvi.

Kot so povedali za STA, je glede na precejšnje povišanje cene zemeljskega plina, ki je njihov edini energent za proizvodnjo toplote, pričakovati tudi dvig cen ogrevanja. Ker točnih podatkov trenutno še nimajo, ne želijo napovedovati, kolikšen dvig je mogoče pričakovati.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice