FOTO: Mestno gledališče Ptuj, Facebook
V Mestnem gledališču Ptuj so napovedali repertoar bližajoče se gledališke sezone 2019/20. Veselimo se lahko šestih premier, od tega štiri predstave nastajajo v koprodukciji.

7. septembra bo na Ptuju premiera drame Zgodovina nasilja avtorja Edouarda Louisa. Predstavo v koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana bo režiral Ivica Buljan. Gre za »osebno in prodorno družbeno analizo časa, hrepenenja, migracijskih vprašanj in rasizma«, so povedali v ptujskem mestnem gledališču. 

12. septembra bodo premierno uprizorili znanstveni cirkus za mlade od 11. leta dalje z naslovom Hevreka!. Predstava je nastala v koprodukciji ptujskega mestnega gledališča in Zavoda Margareta Schwarzwald, avtorji predstave so Nik Škrlec, Lena Hribar in Urban Kuntarič. »Fizika je mnogim strah in trepet, za nas pa je izhodišče za noro potovanje v svet domišljije in komedije,« so dejali ustvarjalci.

Novembra nas čaka premiera drame Zabava za Borisa izpod peresa Thomasa Bernharda in v režiji Snežane Trišić. Gledališka predstava bo nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. »Gre za neizprosno igro o dvoličnosti družbe in njenih posameznikov, ki z navidezno dobrodelnostjo poskušajo prikriti svojo čustveno hendikepiranost in željo po (pre)moči,« lahko preberemo v opisu predstave.

FOTO: Mestno gledališče Ptuj (Zabava za Borisa)

Aprila prihodnje leto se obeta samostojna produkcija ptujskega gledališča Seks z neznancem. Avtorica je Laura Eason, režiserka pa Renata Vidič. »Je iskrena komedija o zasebnem in javnem v času virtualne resničnosti, ko je lahko identiteta ustvarjena na spletu, in ko je zelo zapleteno ugotoviti, s kom si deliš posteljo, s sorodno dušo ali s popularno znanko s fantastičnim telesom,« so o zagatah sodobnega časa zapisali ustvarjalci.

Istega meseca si bo prvič mogoče ogledati tudi duhovno dramo oziroma misterij Škofjeloški pasijon. V začetku 18. stoletja ga je napisal Oče Romuald oziroma Lovrenc Marušič, gre za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v knjižni slovenščini. Gledališko predstavo bo režiral Jernej Lorenci, nastala bo v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. Ustvarjalci predstave so poudarili, da je zgodba svetla in polna upanja: »Zgodba Škofjeloškega pasijona se zato konča šele po koncu igre – vsakokrat v svetu tu in zdaj.«

FOTO: Mestno gledališče Ptuj (Škofjeloški pasijon)

Od junija prihodnje leto bo na sporedu glasbeno-terasna komedija Hit sezone, avtor je Rokgre. Predstava bo samostojna produkcija ptujskega gledališča, režiral jo bo Matjaž Latin. »Čaka vas obilica znanih šlagerjev, zabavni spremljevalni program, v katerem ne bo manjkalo smeha in anekdot na čase, ko je bilo potovanje na morje najsrečnejši trenutek v življenju vsakega delovnega človeka,« so napovedali v ptujskem mestnem gledališču.

Direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič je priznal, da se je znašel pred izzivom, kako v tretjem mandatu na čelu ustanove preseči dosežke preteklih let: »Ja, je res, po sadu spoznamo drevo in naše Mestno gledališče Ptuj je bogato rodilo.«

Peter Srpčič je podprl ptujska prizadevanja za naziv Evropska prestolnica kulture 2025: »Naredimo, kar lahko, kar zmoremo, se med seboj družimo, izmenjujmo ideje in poskusimo zares izkoristiti to priložnost, možnost, da v tem našem ljubem mestu Ptuj kaj premaknemo naprej, da bomo ta Ptuj za seboj pustili lepši, boljši, bogatejši, kot smo ga prejeli od generacij pred nami.«

Zatrdil je, da je majhen, ampak pomemben korak na tej poti tudi nova gledališka sezona 2019/20: »Je evropska, je bogata, je provokativna, vas izziva in nagovarja.«
 

FOTO: Mestno gledališče Ptuj (na fotografiji Peter Srpčič)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice