Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se je udeležila odprtja novih prostorov ptujskega doma za upokojence v njihovi enoti v Muretincih. Sestala se je tudi z vodstvom zavoda. Pogovarjali so se tudi o načrtih za odcepitev njihove enote v Kopru.

Dom upokojencev Ptuj ima 327 zaposlenih, ki dnevno skrbijo za skoraj 700 stanovalcev v enotah Ptuj, Muretinci, Kidričevo, Juršinci in Koper. Kot je danes povedala direktorica ptujskega doma Jožica Šemnički, je pri njih že več kot polovica starostnikov z demenco. Prav slednjim so namenjeni novi prostori ob stavbi doma v Muretincih, ki so jih svečano odprli ob 90 letnici obstoja Doma upokojencev Ptuju.

Slavnostna govornica, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je o pogovorih glede koprske enote Doma upokojencev Ptuj dejala: »Želim si, da bi bila odločitev usklajena med sveti obeh zavodov, tako v Kopru kot na Ptuju, do katere bi prišlopo treznem in razumskem pogovoru, ne da bi prišlo do političnih preigravanj.«

Seznanila se je tudi s finančnim stanjem enote v Kopru, ki ne prinaša dobička oziroma je po njenih besedah strošek, obstajajo tudi težave pri upravljanju.

»Ne bi pa si želela diskusije v smeri, da se Ptuju karkoli jemlje. To je najslabša možna diskusija, ki se žal trenutno vodi v tem prostoru," je po poročanju STA dejala Kopač Mrakova.

Ob tem je spomnila, da se zdravstvena oskrba plačuje glede na to, od kod so oskrbovanci doma, kar pomeni, da so tisti v Kopru iz primorskih in ne podravskih občin, zato Ptuj zaradi tega ne bi v ničemer izgubljal. Ministrstvo bo po njenih besedah odločitev sprejelo po pogovorih z vsemi deležniki, želijo pa si, da bi ta bila soglasna. Je pa poudarila, da so pred domom tudi nekatere pomembne investicije, kot je milijon evrov vredna investicija v kuhinjo koprske enote, zato mora biti odločitev v interesu vseh.

Za zdaj se sicer z organizacijskimi spremembami ne strinja niti svet zavoda na Ptuju niti v koprskem domu na Markovcu, kamor naj bi koprsko enoto priključili. Kopač Mrakova meni, da je temu tako predvsem zaradi pregretega političnega diskurza, ki ovira strokovno odločitev, zato bi si želela pogovorov o številkah.

Ministrica je v poznejšem slovesnem nagovoru ob visokem jubileju Doma upokojencev Ptuj med drugim napovedala izboljšanje sistemskih pogojev za čim boljše bivanje ljudi na stara leta. Med temi izzivi je omenila vpeljavo dolgotrajne oskrbe, ki bo poskrbela za to, da ne bo več večnih kalkulacij o dvigu cen in s tem dodatnih obremenitev stanovalcev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice