Obiskali smo sirsko družino, ki je po begu svoj dom našla v Mariboru. Uspešno so se vključili v okolje, našli tudi zaposlitve, zdaj pa želijo odpreti tudi restavracijo s sirskimi dobrotami.

Begunci, ki v Sloveniji pridobijo status mednarodne zaščite, se pri integraciji v družbo soočajo s številnimi težavami. Največ preglavic jim povzroča iskanje namestitve in službe. A družini Kasabji, ki je pred tremi leti v Slovenijo prišla iz obleganega Alepa v Siriji, je uspelo.

Brez večjih težav so svoj dom našli v Mariboru, kjer imajo stanovanje, prav tako pa je večina družinskih članov že zaposlenih. A začetki pred tremi leti niso bili tako rožnati.

»Prve dni, ko smo bili v azilnem domu, je bilo zelo slabo. Azilni dom je bil zelo slab, kot zapor,« se 24-letni Ibrahim Kasabji spominja prvih dni v azilnem domu.

Hitro našli stanovanje in službe

Po azilnem domu, so bili nameščeni v mariborski integracijski hiši, zatem pa so začeli iskati stanovanje. »Ljudje so bili zelo prijazni in še vedno so prijazni. Hitro smo v Mariboru našli stanovanje, samo en mesec smo iskali,« je povedal Ibrahim.

Ibrahim Kasabji je med begunsko krizo kot prostovoljec pomagal v zbirnem centru na Šentilju, zdaj pa je kot prevajalec zaposlen na Slovenski filantropiji. V teh dneh je službo kot kuharica dobila tudi mama, delata pa tudi mlajša brat in sestra, ki pa v nasprotju s preostalimi člani družine nima statusa begunca, saj je bila ob prihodu v Slovenijo še mladoletna.

»Vsa družina je dobila status, razen sestre. Ima začasno dovoljenje za tri leta in zdaj čez petnajst dni ji poteče. Čakamo, kaj bo ministrstvo za notranje zadeve storilo,« z negotovostjo Ibrahim pričakuje prihodnje dni.

Želja: V Mariboru imeti sirsko restavracijo

Takšne odločitve družina ne razuma, zato bodo naslednji tedni zanje negotovi. Vse njihove želje v zvezi s prihodnostjo pa so povezane s Slovenijo.
 

»Slovenijo imam zelo rad. Imel bi državljanstvo, da bi še mogoče študiral po službi. Študiral bi, pa še ženo bi si poiskal za prihodnost,« je še povedal Ibrahim.

Želja celotne družine pa je, da bi v Mariboru odprli restavracijo s sirskimi dobrotami. Da znajo pripraviti izvrstno sirsko baklavo, smo se med obiskom sami prepričali. K družbi, ki jih je sprejela želijo prispevati tako, da so aktivni, z davkom od plač pa vsaj delno povrniti vso pomoč, ki so je bili deležni od Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice