Ob sejemskih dneh Ptuj zaživi v prav posebnem vzdušju. A 6. avgusta bodo ptujske ulice prazne - Ožbaltov sejem je odpadel, tako kot že lani.

Jurijev, Ožbaltov in Katarinin sejem so trije najpomembnejši in najstarejši sejmi na Ptuju. V staro mestno jedro prikličejo trumo ljudi, malokdo pa sejem zapusti vsaj brez nove sirkove metle.

Prav Ožbaltov sejem pa je za Ptuj še nekoliko posebnejši, saj na ta dan mesto praznuje svoj obstoj. Dan svetega Ožbalta obeležuje 5. avgust 1513, ko je stopil v veljavo statut mesta Ptuj.

A tudi letos tega priljubljenega sejma na Ptuju ne bo

»Ožbaltovega sejma letos žal ponovno ne bo. Glede na trenutne zdravstvene razmere in ukrepe, ki jih je potrebno izvajati, je težko zagotoviti varno izvedbo prireditve. Upamo pa, da bo sejem ponovno zaživel v naslednjem letu in to v še bogatejši obliki,« so za Ptujinfo pojasnili na Javnih službah Ptuj, kjer so bili primorani odpovedati že lansko različico sejma.

Sv. Ožbalt je svetnik, kateremu je tudi v Sloveniji posvečeno nekaj cerkva. Ljudje ga še danes poznajo kot priprošnjika za zdravje živine, dobre letine in lepega vremena.

Cerkev posvečena temu svetniku je bila nekdaj prafara, ki je nastala izven ptujskega mestnega obzidja.

Na Ptuju sejmi že vse od 9. stoletja

Ptujski sejmi imajo bogato tradicijo, in sicer v malo spremenjeni obliki živijo še danes. Način takšnega občasnega trgovanja nam je znan že iz daljne preteklosti.

Deželni knez je Ptuju sejemske pravice podelil že konec 9. stoletja. Sejmi so bili takrat posebni privilegij in znamenje neodvisnosti mest. Ptuj je dobil svoj mestni statut leta 1376 in v njem je bil natančno določen tržni red, ki je omogočal nemoteno trgovanje.

Na Ptuju so se skozi stoletja ohranili trije enodnevni sejmi, ki so na Ptuju vsako leto. Jurijev sejem se odvija 23. aprila, Ožbaltov sejem 6. avgusta in sovpada z občinskim praznikom in Katarinin sejem, ki je 25. novembra in je uvod v predpraznično decembrsko dogajanje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Bobi (nepreverjen)

Kje bom pa metlo kupil da bom viruse pometel?

Starejše novice