Kako se zaščititi pred tigrastimi komarji, ki so izjemno nadležna nadloga?

Iz vse Slovenije poročajo o pravcatih rojih tigrastih komarjev, v zadnjih dneh je pravi izbruh doživela prestolnica. Napadi komarjev so občane povsem vrgli iz tira.

Športno društvo GiBit Ljubljana, priljubljeno predvsem pri tekačih v Ljubljani, je zaradi nevzdržnih razmer na zadnjem tekaškem treningu ob Koseškem bajerju v preteklih dneh spremenilo lokacijo večernega treninga. Tekaška ekipa se je zaradi nadležnih komarjev odločila, da treninge, vsaj za nekaj časa, prestavi na drugi konec Ljubljane. 

Tudi na odprtem bazenu v parku Kodeljevo je tigrastih komarjev toliko, da so plavalci povsem opikani

Ste vedeli? Tigraste komarje v resnici gojimo sami! 

V svetu je znanih približno 3500 vrst komarjev, od katerih jih večina živi v tropih in subtropih. V Evropi poznamo le 120 vrst komarjev. Najpogostejša tujerodna vrsta komarja pri nas je tigrasti komar. Ta pika le podnevi, kar je za naše komarje precej neobičajno. Tigrasti komarji se zelo hitro širijo, saj za razmnoževanje potrebujejo le majhno količino stoječe vode. 

Prva stvar, ki jo morate storiti, če ne želite, da vas popikajo tigrasti komarji, je, da odstranite vse majhne vodne površine, svetuje strokovnjak za žuželke Tomi Trilar. »Tigrastega komarja lahko preženemo le z rednim čiščenjem,« pojasnjuje Trilar.

Tigrasti komarji so sicer potrjeni prenašalci povzročiteljev rumene mrzlice, mrzlice denga, čikungunje in v zadnjem času tudi virusa zika. Pri nas zaenkrat povzročiteljev teh bolezni še nismo zasledili. 

Če vas piči komar, se nikar ne praskajte. Mesto pika takoj razkužite in tako zmanjšajte nevarnost morebitnega vnetja.

V opozarjanje pred nevarnostjo tigrastih komarjev vključena celo občina ...

V Mestni občini Ljubljana se zavedajo resnosti situacije in zato že od leta 2017 v ospredje družbeno odgovorne kampanje Rokavice gor! postavljajo boj zoper tigrastega komarja. Meščane in meščanke osveščajo o izvajanju različnih aktivnosti. Delijo sadike zelišč, ki odganjajo tigrastega komarja.

Za najmlajše so pripravili basen o komarju Tigru, saj želijo o problematiki osveščati tudi otroke. Vrtički so pogosto vir razmnoževanja komarjev, zato so začeli z izobraževanjem najemnikov vrtičkov, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana. 

Tigrasti komarji potrebujejo le malo stoječe vode, da imajo idealne pogoje za razmnoževanje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice