Slovenski in hrvaški mejni policisti so se danes, po štirih letih premora, ponovno srečali na mostu čez roko Muro v Petišovcih in z mostu v reko vrgli policijsko kapo.

Gre za tradicionalno srečanje, ki je potekalo vse od leta 1992, dogodka pa v zadnjih štirih letih, bržkone tudi zaradi odločitev povezanih z arbitražo, ni bilo. Odgovorni pa so se letos odločili, da bodo s tradicijo vendarle nadaljevali in s tem na nek način potrdili dobro sodelovanje slovenske in hrvaške policije na mejnem prehodu.

»Sodelovanje policistov iz obeh strani meje je izredno pomembno in me veseli, da lahko današnji dogodek označimo kot tradicijo. Da nek dogodek postane tradicija pa pomeni, da je to sodelovanje zares vzorno. Želim si, da bi bilo temu tako tudi v prihodnje," je ob tej priložnosti povedal Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota.

Sodelovanje pa ni pomembno zgolj na ravni policije.

»Ob tem velja poudariti, da ne gre samo za sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo, ampak na splošno za sodelovanje med Hrvaško in Slovenijo. Pomembno je tudi sodelovanje med obema lokalnima skupnostima," dodaja Ivančić.

Veliko skupnih interesov

Oba župana se strinjata, da imata obe lokalni skupnosti veliko skupnih interesov.

»Vsekakor je to pozitivna zgodba, ki ima dolgo tradicijo. Ta gesta naj poteka tudi na državnih ravneh, da bi se državi bolj poslušali med seboj. Zdaj smo na reki Muri, ki poleg tega, da nas ločuje, nas lahko tudi združuje,« je povedal Janez Magyar, župan občine Lendava.

»Mislim, da je možnosti za sodelovanje dovolj na vseh področjih. Sam osebno sem se čez ta most zapeljal verjetno vsaj petnajst tisočkrat, ko sem šel v Lendavo in nazaj. Ljudje tukaj so zelo povezani, imajo enake interese in ni področja, na katerem ne bi mogli dobro sodelovati,« pa pravi Dražen Srpak, župan občine Mursko Središče.

Kapo v reko Muro mečejo od leta 1992

Policisti na meji se srečujejo in sodelujejo vsakodnevno.

»Sodelovanje med nami je zelo dobro in korektno. Dnevno si namreč izmenjavamo podatke, dnevno se vidimo. Odnosi so odlični, težav ni in prav je tako,« nam je povedal Mojmi Zelko, komandir Postaje mejne policije Petišovci.

Dodajmo, da je bil povod za tradicionalno metanje dogodek iz leta 1992, ko je na srečanju policistov enemu izmed njih veter odpihnil kapo v reko Muro. Vse odtlej odvržena kapa, vsebuje napis v hrvaškem, slovenskem in angleškem jeziku. Razlog za to je ta, da naj bi najditelj najdeno kapo vrnil policijo. Kot nam je povedal Zelko, se je to doslej zgodilo enkrat.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice