Ekipa razvijalcev satelita je prejšnji teden opravila zadnje tehnične priprave za polet v vesolje. Satelit Trisat bo prvi slovenski nanosatelit, ki bo iz vesolja spremljal dogajanje na Zemlji.

Podjetje SkyLabs in člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru so po letih razvoja dokončno razvili nanosatelit, imenovan Trisat.

Gre za satelit, ki je v celoti nastal z znanjem mariborskih strokovnjakov in je pomemben za internacionalizacijo slovenske vesoljske industrije.

Satelit naj bi po prvotnih načrtih v vesolje poletel že leta 2019, a je bilo zaradi težav z izstrelitvijo rakete Vega, njegovo lansiranje prestavljeno. Gre za raketo podjetja Arianespace, s katero bi naj satelit Trisat poletel v nebo. Vse od integracije v izmetni nosilec se je satelit nahajal v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space na Nizozemskem.

Končane so zadnje tehnične priprave

Minuli teden so v čisti sobi podjetja SAB Aerospace s.r.o. v Brnu opravili zadnje tehnične priprave, ki so obsegale preizkus stanja baterij po sedemmesečnem premoru in ponovno polnjenje. Hkrati je ekipa nadgradila zvezno mapo v programski opremi za sledenje zvezd. Satelit je zdaj na poti proti Francoski Gvajani, kjer bodo opravili končno integracijo na nosilno raketo Vega.  

Raketa Vega bo satelit iz Francoske Gvajane v vesolje ponesla 23. marca 2020.

Satelit bo med drugim spremljal zasedenost letališč

Satelit vsebuje izjemno majno multrispektralno kamero v kratkovalovnem infrardečem področju, torej v svetlobnem spektru, ki ga človeško oko ne zaznava. S tem bo Tristan prvi satelit v vesolju s tovrstno kamero. Na oddaljenosti 530 kilometrov od zemeljske površine bo s pomočjo kamere zajemal infrardeče posnetke zemeljskega površja. Računalnik, ki je vgrajen v satelit, bo te podatke že sproti obdeloval, že obdelane podatke pa vračal na Zemljo. S pomočjo infrardeče kamere bo satelit tako lahko razbral koliko letal se nahaja na posameznem letališču.

Ob tem bo satelit zaznaval širjenje ali krčenje zelenih površin, beleženje posledic naravnih nesreč, zaznavanje požarov ali pa zaznavanje vulkanskega prahu v zraku. 

Ekipa požela pohvale

Razvojna ekipa je bila pohvaljena za izjemno profesionalno opravljeno delo. Ob tem je satelit navdušil z visoko stopnjo miniaturizacije sistemov in tehnične dovršenosti. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice