V Rogaški Slatini načrtujejo 106 metrov visok razgledni stolp, ki bi bil najvišja stavba v Sloveniji. Na vrhu bi bilo kar dvonadstropno razgledišče s kavarno in teraso na prostem.

Na občini v Rogaški Slatini razvijajo projekt, s katerim bi tamkajšnji kraj le še utrdil mesto med turistično najbolj razvitimi kraji v Sloveniji. Na zadnji seji slatinskega občinskega sveta je župan mag. Branko Kidrič predstavil projekt razglednega stolpa, s katerim bi Rogaška Slatina dobila veliko znamenitost.

Kristal – najvišja stavba v Sloveniji z dvonadstropnim razglediščem

Razgledni stolp bi bil po idejni zasnovi visok kar 106 metrov, s čimer bi bil najvišja stavba v Sloveniji. Stolp bi nosil ime Kristal, stavba pa bi imela na vrhu dvonadstropno razgledišče asimetrične oblike iz povečini steklenih materialov. To v Rogaški Slatini nikakor ni naključje. Asociacija na kristal je jasna, saj ima ta pomembno, več kot 90-letno vlogo v gospodarskem razvoju Rogaške Slatine.

Občinarji zatrjujejo, da razgledni stolp Kristal ne tekmuje z drugimi stolpi in razgledišči v Sloveniji, katerih namen je videti čim dlje, temveč zagotavlja razgled na danost Rogaške Slatine iz nove perspektive.

Na vrhu kavarna in terasa na prostem

Na vstopni točki je predvidena etaža površine 100 kvadratnih metrov, v kateri bi bila urejena recepcija, sanitarije in stopnišče. V smeri proti višjim nivojem objekta sledi nosilni steber s stopniščem v notranjosti in dvema dvigaloma na zunanji strani.

Na višini 96 metrov je predvidena etaža s kavarno, ki bi lahko sprejela okoli 60 obiskovalcev na površini 300 kvadratnih metrov. Enaka površina je predvidena tudi etažo višje, na začetni višini 100 metrov. Ta bi bila v celoti urejena kot razgledišče in bi vključevala tudi teraso na prostem.

Turistična atrakcija, ki bi privabila nove turiste

Na višini 100 metrov se z območja stare glasbene šole, kjer naj bi stal razgledni stolp, odpira pogled na Zdraviliški park, Južni park in del promenade. Omogočen je tudi razgled na del tamkajšnjega Bellevue, Janino, Tržaški hrib in Prnek, proti jugu na porečje Sotle, proti severu pa na pobočje Boča.

»Ta projekt bi bil generator povečanega obiska turističnih in kulturnih znamenitosti občine, povečali bi število enodnevnih obiskovalcev Rogaške Slatine, dvignili bi povprečno zasedenost prenočitvenih zmogljivosti nad polovico, veliko pa bi prispevali tudi k večji promociji in prepoznavnosti Rogaške Slatine v Sloveniji in v svetu,« je ob predstavitvi projekta povedal slatinski župan Branko Kidrič.

Investicija v višini 2 milijonov

Okvirna ocenjena vrednost projekta na podlagi idejne zasnove znaša 2,1 milijona evrov vključno z DDV. Po izdelani idejni zasnovi v nadaljnjih fazah projekta občina zdaj pristopa k pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta, v okviru katerega bodo tudi občani in zainteresirana javnost lahko podala razmišljanja in pripombe.

Slatinski župan je še dodal, da želijo v stavbi, ki bi bila najvišja v državi, razvijati vsebine, ki v življenjski dobi ustvarjajo prihodke in ne pomenijo dodatnega fiksnega materialnega stroška proračuna, čeprav gre za turistično atrakcijo. Okrog objekta pa načrtujejo ureditev tlakovanega trga in maksimalnega števila parkirnih mest glede na razpoložljiv prostor.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Nepotrebno in .... (nepreverjen)

.. neprimerno

Starejše novice