Ena izmed najpogostejših asociacij ob omembi božiča je sneg. Veliko ljudi si želi bel božič, a na Ptuju je v zadnjih letih to le pobožna želja. Kako bo letos?

Čeprav so predstave in želje o božiču drugačne, je od leta 1961 naprej v Sloveniji običajen božič zelen. Več kot 50-odstotno verjetnost za bel božič v Sloveniji imajo le kraji, ki ležijo nad 500 metri nadmorske višine. Na Ptuju je v zadnjih 56 letih za bel božič le 30 odstotkov možnosti, v zadnjih nekaj letih pa še precej manj.

Dvanajst let od zadnjega belega božiča

Na božični dan je Ptuj nazadnje prekrivala snežna odeja leta 2007, ko so 25. decembra zjutraj izmerili slabih 10 centimetrov snega. Letos bo tako od zadnjega belega božiča minilo že kar 12 let. Pred letom 2007 pa smo zadnji bel božič lahko doživeli leta 2001, ko je bilo v mestu med 10 in 20 centimetri snega.

Snežna odeja na božični dan leta 2007. (Vir: Arso)

Rekordno je bilo leto 1994

Pogostejši beli božiči so bili v 90. letih, še posebej je snežna odeja na božični dan prekrivala vzhodni del Slovenije leta 1994. Takrat so na nekaterih mestih Štajerske izmerili kar 50 centimetrov snežne odeje, kar velja za božični dan z najvišjo snežno odejo v vsej zgodovini merjenja.

Božični dan leta 1994. (Vir: Arso)

Beli božiči na Ptuju od leta 1961 do 2014

Zemljevidi višine snežne odeje 25. decembra ob 7. uri zjutraj za obdobje 1961-2014. Zelena barva označuje kopna tla ali zelo tanko snežno odejo (do 2 cm), modri odtenki pa zasnežena tla. (Vir: Arso)

Tudi letos majhne možnosti za bel božič

Čeprav je letošnja zima nekoliko pohitela in je tudi Ptuj že v začetku decembra prekrivala skromna snežna odeja, je malo verjetno, da bo letošnji božič bel.

Čeprav nekateri meteorološki modeli še ohranjajo možnost za bel božič tudi na Ptuju, vremenarski portal Accuweather za božični dan na Ptuju napoveduje delno oblačno vreme s temperaturami od 0 do 7 stopinj Celzija.

Vremenska napoved. (Vir: Accuweather)

Takšno vreme prinaša nov teden

V ponedeljek bo na severovzhodu delno jasno s koprenasto oblačnostjo. Drugod bo pretežno oblačno, ponekod na Primorskem, Notranjskem in Kočevskem bo občasno rahlo deževalo.

Jugozahodnik se bo nekoliko okrepil. V torek bo na zahodu in jugu pretežno oblačno z manjšimi padavinami, drugod bo deloma sončno. Ob morju bo zapihal jugo, predvsem v višjih legah ter v severovzhodni Sloveniji bo pihal jugozahodnik. Tudi v sredo in četrtek bo v vzhodnih krajih še delno jasno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Toplo bo, napovedujejo državni meteorologi.

Vir: ARSO

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Bumerang (nepreverjen)

Bo pa Silvester bel. Zagotovo!? ?

Starejše novice