Število nezakonitih prehodov meje se je v zadnjem obdobju spet povečalo. Na Policijski upravi Maribor opažajo, da so ilegalni prehodi v porastu za kar 50 odstotkov.

Prebežniki naj bi se prebijali tudi čez središke gozdove tik ob meji v občini Središče pri Dravi. O tem govorijo v gozdovih odvržena oblačila, šotori in vreče za spanje. Z domačinom Jožefom Šefom se odpravimo v bližnji gozd na obrobju vasice Obrež, kjer je že večkrat zasledil odvržena oblačila in drugo opremo oziroma ostanke, ki naj bi jih za seboj puščali prebežniki.

»To je begunska transvezala. Tu so take točke, kjer jim postanejo določeni predmeti odveč. In oni to enostavno odvržejo po gozdovih,« pripoveduje Šef med sprehodom po gozdu.

Po nekaj minutah hoje se ustavimo na eni izmed lokacij, kjer domačini predvidevajo, da se gibljejo migranti. Naletimo na odpadno embalažo, rabljene nogavice, prazne zavojčke tablet in tobačne izdelke srbskega izvora. Še nekaj tednov nazaj, preden se je odločil gozd popolnoma očistiti, so v gozdu nedaleč od njegove hiše ležali kupi odvrženih oblačil in druge opreme.

»To so bili šotori, spalne vreče, oblačila, obutev, vse kar človek za življenje na terenu potrebuje,« pravi.

Ilegalni prehodi meje v porastu za kar 50 odstotkov

Najbolj »mirno« leto je bilo leto 2017, ko so na območju Policijske uprave Maribor obravnavali 217 primerov ilegalnih prehodov meje. Lani se je število več kot podvojilo – obravnavali so 489 oseb. Letos bo ta bržkone višja.

Že v prvih treh mesecih, do 31. marca, so na območju mariborske policijske uprave obravnavali 123 oseb, ki so nedovoljeno prečkale mejo.

Domačini predvidevajo, da tihotapci ljudi prebežnike pripeljejo ali napotijo čez mejo, ti pa pot nadaljujejo proti zahodu: »Skrajno kruto, nepošteno se mi zdi, da se z ljudmi tako dela. Na teh balkanskih poteh, te reveže izkoristijo, zmolzejo do konca, jih pripeljejo sem, tu jim zaračunajo in vrnejo na Hrvaško. Začarani krog.«

Opremo, ki jim je odveč, pa preprosto odvržejo: »Vodniki svoje naredijo, hitro, strokovno in težko jih je dobiti pri delu.« Domačini se tako lahko le sprašujejo, koliko posameznikov prav skozi njihove gozdove nezakonito prečka slovensko-hrvaško mejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice