Fotografija je simbolična.
Preverili smo, katera zdravila najpogosteje uporabljajo Ptujčani. Po seznamu najbolje prodajanih farmacevtskih izdelkov sodeč jih največkrat mučijo bolečine.

V Lekarnah Ptuj so v prvi polovici tega leta prodali ali na recept izdali največ naslednjih zdravil: protibolečinske tablete Lekadol slovenskega proizvajalca Lek, protiglivična krema Canesten nemške farmacevtske družbe Bayer in odvajalni sirup Portalak hrvaškega proizvajalca Belupo.

Od januarja do vključno junija 2019 so v Lekarnah Ptuj prodali ali na recept izdali:
24.992 škatlic tablet Lekadol (20 krat 500 miligramov),
3.073 škatlic kreme Canesten (20 gramov, deset miligramov na gram),
1.637 škatlic sirupa Portalak (500 mililitrov).

Tudi v Mariboru se največ proda Lekadola

V Mariborskih lekarnah je lestvica najbolje prodajanih ali najpogosteje izdanih zdravil podobna, vendar ne povsem enaka. V prvi polovici tega leta so prodali največ naslednjih zdravil: protibolečinske tablete Lekadol (20 krat 500 miligramov), protiglivična krema Canesten (20 gramov, deset miligramov na gram) in protiglivična krema Atifan (15 gramov, deset miligramov na gram).

Koliko škatlic zdravil so izdali ali prodali, v Mariborskih lekarnah niso povedali: »To je poslovna skrivnost.«

Na recept se po njihovih podatkih izda okoli 70 odstotkov vsega Lekadola, okoli 45 odstotkov Canesten kreme in okoli 82 odstotkov kreme Atifan.

Samozdravljenje je omejeno na največ deset dni

Direktorica Lekarn Ptuj Darja Potočnik Benčič je povedala, da se približno 70 odstotkov celotne količine tablet Lekadol izda na recept, ostalo se proda: »Pri Canesten kremi se na recept izda dobra polovica celotne količine. Pri Portalak sirupu se na recept izda okoli 80 odstotkov celotne količine.«

Darja Potočnik Benčič je pojasnila, da je zdravil, ki bi se izdajala tako na recept kot brez recepta, izjemno malo: »Tudi če se ista učinkovina lahko izdaja na recept in brez recepta, je zdravilo brez recepta praviloma v manjšem pakiranju, saj je samozdravljenje omejeno na sedem do deset dni. Zares veliko se izda na recept in proda brez recepta zdravila Lekadol.«

Lekarne Ptuj imajo osem poslovalnic: Ptuj, Gorišnica, Budina-Brstje, Majšperk, Kidričevo, Breg, Videm pri Ptuju in Destrnik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice