V petek je svet obeležil naravno dobrino, vodo, zato je bila organizirana ozaveščevalno-zbiralna akcija »Stari aparati za prihodnost«, kjer se je zbralo za tri mrežaste palete starih aparatov. Kateri so bili najzanimivejši?

Pokrajinski muzej Maribor in družba ZEOS – v okviru njihovega projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki – sta zaključila z zbiranjem malih gospodinjskih aparatov, odpadnih sijalk in baterij, ki sta jih zbirala od 19. marca. Nabralo se je veliko kavnih mlinčkov, brivskih aparatov, stacionarnih in mobilnih telefonskih aparatov, gospodinjskih mešalnikov.

Darovalci so skupaj s predmeti muzeju zaupali tudi zgodbe, vezane na te predmete in jim s tem dali še dodatno vrednost. 

Moški brivnik iz leta 1956.

Izmed vseh prinesenih kosov so v muzeju izbrali kar 40 aparatov, zanimivih za muzejsko zbirko, tri najbolj zanimive pa tudi nagradili s praktičnimi nagradami, in sicer moški brivnik iz leta 1956, potovalni likalnik iz 60. let 20. stoletja in glasbeni center z gramofonom, kasetofonom in radiem iz leta 1972.

Potovalni likalnik iz 60. let 20. stoletja.

Preostalo prineseno pa so v družbi ZEOS oddali v okolju primerno obdelavo. Tako so s skupnimi močmi dodali svoj prispevek k čistejši naravi.
K onesnaženi vodi pripomorejo med drugim tudi napačno odloženi e-odpadki, še posebej zaradi težkih kovin v sijalkah in baterijah, ki imajo velik negativen vpliv na vodni krog. Le s pravilnim ločevanjem tovrstnih odpadkov omogočimo njihovo pravilno nadaljnjo obdelavo in posledično čistejšo vodo. 

Glasbeni center z gramofonom, kasetofonom in radiem iz leta 1972.

S poganjanjem kolesa do radijskih poročil

Zbiralno ozaveščevalno akcijo »Stari aparati za prihodnost« so zaključili na Svetovni dan voda, na Trgu svobode pred Pokrajinskim muzejem Maribor. Obiskovalci so si lahko v »trebuhu« posebnega multimedijskega vozila E-transformer ogledali notranjost različnih aparatov, pred njim pa so mimoidoče s pomočjo magnetkov učili pravilnega ločevanja odpadkov. 

S poganjanjem posebnega sobnega kolesa, s katerim so obiskovalci lahko poslušali radijska poročila, so se podučili o tem, koliko elektrike je potrebno proizvesti za delovanje vsakdanjih naprav v gospodinjstvu, maskota projekta Life ECI pa je vse najmlajše spravljala v smeh in jih bodrila pri igrah.

Danes je v Sloveniji na voljo že veliko različnih mest za oddajo starih aparatov, zato so organizatorji v sklopu akcije opozarjali tudi na njih. Vse občanke in občani Slovenije lahko svojo odpadno elektroniko, sijalke in baterije oddajo v zeleno-sive ulične zbiralnike, ki so postavljeni na nekaterih eko otokih (666 jih je postavljenih širom države, tudi v Mariboru in okoliških občinah), v zelene kote, ki se nahajajo v nekaterih tehničnih trgovinah oz. v druge priložnostne zabojčke, ki jih imajo pri blagajnah teh trgovin, občasno pa tudi v sklopu mobilnega zbiranja tovrstnih odpadkov, ki je organiziran skupaj z lokalnim izvajalcem javne službe za ravnanje z odpadki (komunale).

Seveda je po Sloveniji na voljo tudi veliko število zbirnih centrov, ki sprejemajo tudi druge vrste odpadkov. Vse lokacije za oddajo starih aparatov najdete tukaj.

Posebnost akcije je bila, da se ni zbiralo le malih odpadnih aparatov, sijalk in baterij, namenjenih okolju prijazni obdelavi, ampak tudi male stare gospodinjske aparate, ki so ostali v Pokrajinskem muzeju Maribor kot pričevalci preteklosti za prihodnost. Muzej se je namreč zavezal v svoje zbirke uvrstiti nekaj najstarejših in najbolj zanimivih malih aparatov, predstavnikov preteklega časa in načina življenja.

Kaj se je zbiralo v sklopu akcije?

V sklopu akcije »Stari aparati za prihodnost« se je zbiralo: odpadne aparate za okolju prijazno obdelavo in posebne aparate iz preteklosti za muzejsko zbirko: male gospodinjske aparate (mešalce, likalnike, palične mešalnike, tehtnice, grelnike vode, ožemalnike, sesalnike, sušilnike las, opekače, brivnike itd.), električne in elektronske igrače, električno in elektronsko orodje, telefone, mobilne telefone, IT opremo: prenosne računalnike, računalniške miške, tipkovnice, tiskalnike, žepne in namizne kalkulatorje; odpadne sijalke vseh vrst in oblik terodpadne prenosne baterije in akumulatorje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice