Preverili smo govorice prebivalcev Maribora in bližnje okolice, ki so namigovali, da so letos 'na pohodu' vlomilci. Govorice ne držijo.

Domnevno naj bi se v zadnjem času povečalo število vlomov v stanovanja in hiše. »Število vseh vlomov v stanovanjske objekte, se je na območju Policijske uprave Maribor, v enajstih mesecih leta 2019 zmanjšalo za 3,1 odstotka glede na isto obdobje leta 2018,« pojasnjuje Miran Šadl s Policijske uprave Maribor.

Letos manj vlomov

Lani so obravnavali 290 vlomov v stanovanja in hiše v naselju in izven naselja, letos v istem obdobju pa 281.

Največ vlomov v stanovanjske objekte je še vedno izvršenih v zimskih mesecih, in sicer med 6.00 in 20.00, ko so lastniki zaradi različnih obveznosti odsotni.

»Storilci predhodno opazujejo okolico in objekte in se na ta način, zaradi zgodnje teme prepričajo, da so lastniki odsotni z doma (opazujejo prižiganje luči),« pojasnjuje Šadl.

Kako se zaščititi?

Da bi bili čez praznike mirni, smo preverili praktične nasvete, ki lahko odvrnejo tatove.

- Ko v hiši ni nikogar, pustite luč prižgano, takšno, ki bo vidna z ulice ali ceste.

- Nikar ne razglašajte svoje odsotnosti, »ne puščamo vidnih sporočil do kdaj nas ne bo doma in ne sporočil na telefonskem odzivniku, ki se glasijo kot 'smo na smučanju, vrnemo se' ta in ta dan,« dodaja Šadl. Podobno velja tudi za objave na družbenih omrežjih.

- Ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ali pod cvetličnim lončkom, saj so tako dostopni vlomilcem.

»Vsako malomarno ravnanje, puščanje odprtih in priprtih oken, tudi v zgornjih etažah, odklenjenih vrat, slabo varovanih vložkov cilindričnih ključavnic, puščanje orodja, lestev in drugih pripomočkov ob hiši ... je lahko vabilo vlomilcu, da obišče in pregleda naše bivalne prostore,« dodaja Šadl.

- Nakit večje vrednosti, gotovino ter vrednostne papirje je najbolje hraniti v bančnem sefu, večje vsote gotovine pa na bančnem računu.

- Pozorni bodite na neznane in sumljive osebe, ki jih opazite v bližini hiše. »Morebiti si zapomnimo in zapišemo opis, čas in prevozno sredstvo,« še priporoča Šadl.

- Za varnost svojega doma lahko poskrbimo s kakovostno alarmno napravo z lokalno signalizacijo, prenosom signala na svoja komunikacijska sredstva ali na varnostno podjetje, ki izvaja intervencije.

»Najbolj pomembno je, da v primeru vloma, takoj obvestimo policijo in počakamo zunaj stanovanja ali hiše, do prihoda policistov. Policiste tudi seznanimo z vsemi spremembami, ki smo jih izvedli v hiši, do njihovega prihoda,« pojasnjuje Šadl.

Previdno s prodajalci koledarjev

Ker so v teh prednovoletnih dneh pogostejši obiski po domovih, ko neznanci prodajajo koledarje in podobno, pa Šadl dodaja tudi nasvete za takšne primere:

   - večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma,
   - ne odpirajte vrat neznancem,
   - zapirajte in zaklepajte vhodna vrata,
   - pred vhodnimi vrati imejte ustrezno razsvetljavo,
   - vrata opremite s ključavnico z varovalom, varnostno verigo in kukalom,
   - namestite domofon ali videofon.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice