Novoletne tradicije z balkanskim pridihom, ki se jih držijo tudi vsi na Štajerskem. Nenavadne, čudne, a držimo se jih pravzaprav vsi.

Silvestrovo je in ves svet se pripravlja na najdaljšo noč v letu. A to noč in praznovanje novega leta območje Balkana povezujejo tudi nenavadne tradicije, ki se jih držimo.

Sarma

Sarma je nepogrešljiva kulinarična dobrota na prvi dan novega leta, ki velja za najboljše zdravilo za novoletnega mačka. Dobroto iz kislega zelja, polnjeno z mletim mesom in rižem številni pripravijo za več dni vnaprej. Marsikdo zna povedati, da so pogrete sarme še boljše kot pravkar narejene.

Francoska solata

Nikoli ni preveč! Francoske solate, namreč. Ob koncu starega in začetku novega leta zelenjavna solata s krompirjem, korenčkom, kislimi kumaricami, grahom, jajci in majonezo preplavi vsak dom. Ste se morda vprašali, zakaj je tako priljubljena na naših prostorih, če se imenuje 'francoska'? Francoska solata ima namreč korenine v Rusiji, a tudi tam jo ne poznajo pod imenom 'francoska', temveč pod 'salata Olivier'. Ime nosi po belgijskemu kuharju Lucienu Olivieru, ki jo je sredi 19. stoletja ustvaril v moskovski restavraciji Hermitage.

Božični piškoti, ki postanejo novoletni

Vsako gospodinjstvo se v teh dneh ponaša z goro piškotov. Ti so bili sprva namenjeni božičnim, a nobena gospodinja ne dopusti, da bi ti piškoti zares zmanjkali že ob božiču. Za naše prostore je značilna tudi izmenjava teh piškotov. Koliko jih odnesete sosedom ali sorodnikom, jih ponavadi prinesete tudi nazaj. Tako jih nikakor ne zmanjka, po novem letu pa znajo končati v pomijah.

Biftek

Novoletnega časa si ne znamo predstavljati brez tatarskega bifteka. Ponavadi ga med letom sploh ne uživamo, v božično-novoletnem času pa ga užije skorajda vsak. Nekateri ga kupijo v trgovini, številni pa ga najraje pripravijo sami.

Alkohol, alkohol …

Ena izmed najpomembnejših in najbolj tradicionalnih sestavin novoletnega praznovanja? Pijača! V decembrskem je najbolj priljubljeno kuhano vino, a na silvestrovo in novo leto ga zamenja šampanjec. Velika večina smrtnikov šampanjec oziroma peneče vino pije le ob eni priložnosti – ob novem letu. A tradicija, je tradicija.

Pirotehnika

In za vrhunec … pirotehnika! Kljub prepovedi petard in pozivanju k prenehanju uporabe pirotehnike, še vedno obstaja norija okoli pirotehnike. Rakete in baterije v teh dneh ponujajo prav vsi trgovci, ob polnoči pa vso državo 'obstrelijo' rakete in pričarajo pravo 'vojno' stanje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice