Z drugim razpisom WiFi4EU po 15.000 evrov evropskih sredstev za zagotovitev brezplačnega dostopa do interneta na javnih mestih najmanj petim podravskim občinam.

Evropska komisija želi s posebnim programom državljanom in obiskovalcem povsod v Evropi omogočiti brezplačen brezžični dostop do interneta na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji.

Odziv na pobudo WiFi4EU je bil izjemen že novembra lani, ko so v le nekaj sekundah po odprtju razpisa zabeležili več kot pet tisoč prijav. Veliko zanimanje pa so zdaj zabeležili tudi z drugim, 51 milijonov evrov težkim razpisom, na katerega se je aprila prijavilo kar 10.000 evropskih občin.

Komisija je minuli torek objavila seznam 3.400 evropskih občin, ki so bili uspešne v okviru drugega razpisa. Tokrat je uspelo 34 slovenskim občinam, od tega vsaj petim z območja Podravja.

Evropska sredstva so si namreč zagotovile občine Benedikt, Rače – Fram, Selnica ob Dravi, Sveta Trojica v Slov. goricah in Sveti Tomaž. Za vzpostavitev dostopnih točk bodo prejele po 15.000 evrov. Občine Dornava, Hoče – Slivnica, Ormož, Podlehnik, Starše so se medtem uvrstile na rezervni seznam upravičencev, ki bo aktualen, če bo komisija povišala razpoložljiva sredstva.

Seznam vseh občin, ki so bile uspešne na drugem razpisu, si lahko ogledate tukaj.

Časa za postavitev dostopnih točk leto in pol

Shema WiFi4EU spodbuja brezplačen brezžični dostop do interneta za državljane in obiskovalce na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji. 

Evropska unija bo financirala stroške nakupa in namestitve opreme za brezplačne dostopne točke Wi-Fi, medtem ko bo upravičenec kril stroške povezljivosti, torej internetno naročnino in vzdrževanja opreme za najmanj tri leta.

Upravičenec mora zagotoviti, da bo v roki leta in pol po podelitvi bona WiFi4EU namestitev dokončana in bodo začeli z delovanjem. Ko bo investicija zaključena, mora brezžična povezava biti na voljo brezplačno, zlahka dostopna, prav tako mora uporabljati najnovejšo in najboljšo razpoložljivo opremo, ki uporabnikom omogoča povezljivost visokih hitrosti.

Do sredstev že več kot polovica slovenskih občin

Sicer pa spomnimo, da je bil za slovenske občine zelo uspešen že prvi javni razpis v okviru pobude WiFi4EU, saj je bon za vzpostavitev Wi-Fi omrežja pridobilo kar 89 slovenskih občin.

Skupaj z Bolgarijo, Grčijo, Hrvaško Irsko, Litvo in Portugalsko se tako prištevamo med države, v katerih si je s preteklimi razpisoma sredstva zagotovilo že več kot 50 odstotkov občin. Število pa bo s prihodnjimi razpisi letos in prihodnje leto še poraslo.

V tokratnem javnem razpisu za Wi-Fi bon-voucher sicer niso mogle kandidirati občine, ki so bon-voucher dobile že v prvem razpisu in tiste, ki se do razpisa niso uspešno registrirale.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice