Minuli četrtek so v hoški lakirnici Magne Nukleus iz poslovnih razlogov odpustili šest proizvodnih delavcev. Obenem so na drugih delovnih mestih, po neuradnih informacijah v upravi podjetja, zaposlili šest novih. Je pri tem šlo kaj narobe?

Vodstvo podjetja Magna Nukleus se je zaradi ekonomskih razlogov, padca naročil v avtomobilski industriji ter uvedbe projekta FOCUS na nivoju koncerna Magna odločilo za optimizacijo stroškov poslovanja. Ugotovilo je, da je v proizvodnji pet zaposlenih delavcev preveč, naloge šestega delovnega mesta pa je preneslo na druga delovna mesta.

V sklepu o zmanjšanju števila delavcev v podjetju, v katerem Magna uradno priznava, da se sooča s »padcem naročil v avtomobilski industriji«, so opredeljeni kriteriji izbora delavcev, ki so jim pogodbo o zaposlitvi odpovedali. To so bili število kršitev oziroma disciplinskih ukrepov, izobrazba delavcev in skupna delovna doba zaposlenih. 

Neuradno smo iz več virov blizu Magne izvedeli, da naj bi bili na novo zaposleni delavci sorodniki že zaposlenih v Magni.

Foto: Sklep o zmanjšanju števila delavcev, ki ga je sprejela Magna Steyr.
Foto: Sklep o zmanjšanju števila delavcev, ki ga je sprejela Magna Steyr.

»Noben od nas ni bil problematičen delavec«

Eden od nedavno odpuščenih Magninih delavcev, želel je anonimnost, je dejal, da so mediji neupravičeno izpostavili zamujanje odpuščenih delavcev in uporabo mobilnih telefonov: »Sam nisem imel nobenih disciplinskih ukrepov, tudi ostali so od nadrejenih dobili le interne opomine. Niti eden od nas ni bil problematičen delavec, da bi na primer redno zamujal na delo ali s telefonom fotografiral proizvodni proces.«

Odvetnica petih od šestih odpuščenih Magninih delavcev Tina Gubenšek je prepričana, da so odpovedi delovnih razmerij nezakonite: »Menim, da pri nobenem od petih delavcev, ki jih zastopam, noben od treh kriterijev za odpuščanja ni povsem utemeljen. Domnevam, da so v ozadju drugačni razlogi. En delavec je istega dne, kot je dobil odpoved, delodajalca obvestil, da bo koristil očetovski dopust. Drugi delavec je delodajalca obvestil, da bo zaradi operacije koristil bolniški stalež – predvidoma dva meseca. Tretja delavka je bila sindikalna zaupnica, ki je po Zakonu o delovnih razmerjih še posebej varovana pred odpovedjo.«

Odpuščeni delavci bodo zahtevali vrnitev na delovno mesto ali odškodnino

Gubenškova je izrazila skrb, da bodo odpuščanja v Magni potekala v valovih, po nekaj delavcev naenkrat, da bi se tako zaobšle zakonske določbe: »Če delodajalec v 30 dneh odpusti več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih, mora pripraviti načrt presežnega razreševanja in podati prijavo na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.« Tožbe odpuščenih delavcev bodo predvidoma vložene do konca tega tedna, odločitev sodišča prve stopnje pričakujejo v nekaj mesecih.

Odvetnica odpuščenih Magninih delavcev je pojasnila še, da se bodo tožeči sami odločili, ali bodo zahtevali vrnitev na delovno mesto ali odškodnino: »So pa pri nas odškodnine relativno nizke, govorimo o višini treh do šestih mesečnih neto plač.«

Zagotovila je, da bodo dogajanje v hoški lakirnici Magne budno spremljali še naprej. V podjetju Magna Steyr se na navedene obtožbe še niso odzvali.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

anonimni (nepreverjen)

Vse, kar sem se jaz naučil iz slovenskih podjetij je, da je 95 % menedžerjev v podjetjih pokvarjenih (koruptivnih), med najvišjimi davki pri plačah v EU še je potrebno upoštevat 32 milijardni dolg države (se povečuje), kar v kontekstu pomeni, da se še desetletja nebo nič spremenilo na bolje za ljudi. To pomeni da to ni samo Magna ampak 95% podjetij, ki jih ne zanima zakon, kaj se dogovoriš ali kaj imaš v pogodbi, ker je zakon tako nestrokovno napisan da bi zaščitil delavce in kontrole praktično ni, lahko po domače podjetje naredi kaj hoče, če tudi more plačat kazen je ta minimalna. Sam se nisem spustil na nivo menedžerjev ampak sem dal odpoved tudi tožil jih nisem, ker sem menil da je to potrata mojega časa, odškodnina pa prenizka. Sem pa si poiskal delo za tuje podjetje, kjer je odnos primeren in delavec zaščiten ter davek primerno nizek.

Starejše novice