Dražbe za prodajo gradu Fala ni bilo.

Grad Fala v Dravski dolini je po poročanju medijev ta teden pristal na dražbi, a lastnik Milan Slavič pojasnjuje, da je bila dražba z odredbo sodišča preklicana.

Po njegovih besedah je prišlo do nesrečnega spleta okoliščin, nikakor pa ne do zapleta zaradi kakšnih dolgov. »Nimamo nobenih bančnih obveznosti, nobenih dolgov,« poudarja.

Dražbo je po njegovih besedah sodišče sklicalo, ker upnik ni pravočasno umaknil terjatve, čeprav mu je bila ta poplačana. »Dražbo je nato sodišče še pravočasno preklicalo, s poročanjem o tem pa nam je bila povzročena velika škoda,« je Slavič povedal za STA.

Na mariborskem okrajnem sodišču pritrjujejo njegovim navedbam.

»Dražba je bila preklicana zato, ker je upnik umaknil predlog za izvršbo in v takem primeru mora sodišče postopek ustaviti, kar je tudi že storilo,« so danes pojasnili za STA.

Slavič je odločno zanikal navedbe, da bi ga pestili dolgovi. »Grad ni bil na dražbi zaradi dolgov, saj so bili ti poravnani, ampak zaradi spleta okoliščin,« je povedal.

Omenjena terjatev v višini nekaj več kot 50.000 evrov izhaja iz obdobja izpred 15 let, ko je Slavič kupil ta grad. »To terjatev sem poplačal že dvakrat,« vztraja.

Ob nakupu nepremičnine je namreč zadržal del kupnine, ker tedanji lastnik gradu ni popolnoma izpraznil objekta.

»Vsako leto sem pozival gospoda z odvetniškimi dopisi, naj izprazni grad, a je bil še vedno naseljen. Po enajstih letih je ta gospod umrl in sem se začel pogovarjati z njegovim sinom, s katerim sva našla kompromis. Odprtih je ostalo le še 14.000 evrov in ko naj bi prišel še po ta denar, je terjatev v celoti prodal neki družbi. S to družbo sem pristal v novi zgodbi z 52.000 evri terjatve, skupaj z zamudnimi obrestmi pa smo se pogodili za 70.000 evrov, ki sem jih oddelal. To podjetje bi moralo nato podati umik terjatve, a tega ni storilo,« je Slavič opisal zaplet.

Poudaril je, da je vedno ravnal pošteno. V grad je vložil ogromno časa, dela in denarja, zato namerava tu ostati. »Zaenkrat bom tu kraljeval, dokler se ne odločim drugače,« je poudaril.

Falski grad, ki leži na razgledni terasi ob reki Dravi na prehodu s Štajerske na Koroško, je bil po podatkih iz registra kulturne dediščine prvič omenjen leta 1245, sedanje poslopje pa je iz 16. in 17. stoletja in ima status spomenika lokalnega pomena.

Po drugi svetovni vojni so bila v njem urejena socialna stanovanja, nato pa je grad bolj ali manj sameval. Pred leti ga je kupil podjetnik Slavič in ga obnovil, da zdaj služi kot muzej in prireditveni prostor.

Slavič, ki se predstavlja kot Grof Falski, piše podobno 'grajsko pravljico' še v dvorcu Frajštajn na Spodnji Polskavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice