Dijaki, ki morajo zaradi shoda pred sodnika za prekrške, so ogorčeni, da se kaj takega sploh dogaja. Sodišče jim lahko izreče vzgojne ukrepe kot so opomin, ukor ali obravnava na centru za socialno delo.

Dijakinjo Dajo Jöbstl so na poti do sodišča spremljali starši in odvetnik, ob zadnjih korakih pa jih je vse pospremil še aplavz. V prihodnjih tednih bosta k sodniku za prekrške morala še Matic Gosak in Katarina Kolar, ki sta v začetku februarja na shodu pozivala k vrnitvi v šolske klopi.

»Ona je pač kratko potegnila in je danes tukaj prva od treh in smo jo zato prišli podpret, pokazat naše nestrinjanje z vso zadevo,« je pred sodiščem povedal Matic Gosak.

»Mislim, da lahko govorim v imenu nas vseh treh, da smo ogorčeni, da se kaj takega dogaja in pač mislimo, da to da smo danes tukaj je itak največji absurd v neki državi, kjer naj bi pač veljala neka svoboda govora, svoboda do izražanja,« je prepričana Katarina Kolar.

Mladi le opozarjali na pravico do šolanja

Mirno dogajanje pred sodiščem so budno spremljali policisti, ki pa niso posredovali. Zbrali so se predvsem dijaki, pa tudi profesorji in ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič. »Tu gre za mlade ljudi, ki so pač izrazili neko pravico do šolanja, ki jim je bila v nekem trenutku pač predolgo odvzeta in je v bistvu absurdno,« je povedal Lorenčič.

Država res govori, da ne smejo izražati svojega mnenja?

Pred sodiščem so bili danes tudi starši sošolcev dijakov, ki so poklicani na sodišče. »Ves čas jih učimo kritičnega mišljenja, zdaj pa je ravno to čisto nekaj drugega, država nam torej govori nasprotno, da ne smejo izražati svojega mnenja,« je povedala Anita Ivančič.

Dino Bauk, odvetnik

Popisovali le dijake, ki so spregovorili

Po koncu obravnave so prisotni znova zaploskali in dijakinji Daji podarili vrtnice. Odvetnik Dino Bauk, ki zastopa vse tri dijake, je predlagal zaustavitev postopka. Če mu sodišče ne bo sledilo pa bo predlagal zaslišanje šolske ministrice in policistov.

»Zakaj so popisovali samo dijake, ki so izražali stališča, ki so imeli transparente ali pa na kakršenkoli način neko stališče izražali, če je šlo za problem zbiranja,« se sprašuje odvetnik Bauk.

Tudi Katarina Kolar poudarja, da ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije niso kršili. »Naj pač samo omenim, da smo takrat upoštevali varnostno razdaljo in maske, tako da je to, da nismo upoštevali teh ukrepov proti širjenju epidemije čisto neumestno,« pravi Kolarjeva.

Matic Gosak

Opomin, ukor ali obravnava na centru za socialno delo

Vsi trije dijaki so trdno prepričani, da jih sodišče ne bo kaznovalo. »Ta scenarij se ne bo zgodil, v nobenem možnem scenariju se to ne more zgoditi,« pravi Matic Gosak. Če bi sodišče vendarle spisalo tovrstni scenarij lahko dijake doletijo vzgojni ukrepi, kot so opomin, ukor ali obravnava na centru za socialno delo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice