Elektro in računalniška šola Ptuj je poslala odgovor staršem dijaka, ki so ravnatelju poslali poziv pred tožbo zaradi zahteve, da naj dijak spoštuje ukrepe v šoli. Ravnatelj Rajko Fajt pravi, da bodo situacijo zdaj urejali odvetniki.

Po počitnicah so se dijaki vrnili v šolske klopi. Z današnjim dnem za njih veljajo tudi malo bolj strogi ukrepi. Bolj pogosto samotestiranje dvakrat na teden, ki je sicer prostovoljno.

Medtem pa imajo na nekaterih šolah težave s posameznimi dijaki, ki ne želijo spoštovati ukrepov, med njimi je tudi Šolski center Ptuj, kjer starši šoli mahajo s tožbo.

Ravnatelj Elektro in računalniške šole Ptuj Rajko Fajt je pred počitnicami prejel poziv pred tožbo staršev dijaka, ki pri pouku ni želel nositi maske. Kljub opozorilom in razgovoru z ravnateljem, dijak višjega letnika ni spoštoval ukrepov.

»Očeta sem seznanil, da sem opravil razgovor z dijakom in bi prosil, če se lahko tudi doma o teh zadevah pogovorijo. Takrat je oče dvignil glas in zatrdil, da nimamo pravice posegati,« je pojasnil ravnatelj.

Gre za osamljen primer na tej šoli, kjer imajo 512 dijakov. Odvetnica staršev dijaka, katerega imena ravnatelj ni želel razkriti, je na šolo poslala osem strani dolg dokument.

»V dokumentu piše, kako to ni v skladu z ustavo, da nimamo pravice posegati, da ne smemo odvzemati tekočin, da ne smemo z injekcijami posegat v telo in ne vem, kaj še vse. Kar je po moji oceni čista totalna neumnost, saj se tega v šoli sploh ne gremo. Tudi samotestiranje se ne izjava na šoli, ampak doma,« opiše ravnatelj. 

Šola je zato celotno zadevo predali odvetniški pisarni, ki je že pripravila in poslala odgovor staršem. 

V odgovoru so zapisali, da je potrebno upoštevati ukrepe. Pozvali so, da se zadeva sporazumno razreši. 

Odster odziv ministrstva: maske so v šolah obvezne

Iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa so pojasnili, da so seznanjeni, da na šole prihajajo različna pravna mnenja, v katerih se izpostavlja nasprotovanje zaščitnim ukrepom. Ob tem so poudarili, da je nošenje mask obvezno.

»Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2 določa obveznost nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, kot so šole. Odlok je zavezujoč predpis ne glede na grožnje odvetnikov z opomini, tožbami in ovadbami,« so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Je pa ministrstvo šoli poslalo tudi navodila, kako ravnati v konkretnem primeru.

»Ministrstvo je poslalo splošna navodila, torej da v takšnih primerih seznanimo ministrstvo in inšpektorat. To smo mi tudi storili, smo poslali. Poslali smo tudi zaznamek razgovora z dijakom,« pojasni ravnatelj Fajt.

Kot so nam še sporočili iz ministrstva, lahko dijaka šola ob neupoštevanju ukrepov tudi sankcionira.

»Dijaki, vpisani v srednješolsko izobraževanje, pa imajo ne le pravico, ampak tudi dolžnost prisostvovati pri pouku in v primeru določenega števila neopravičenih ur odsotnosti se dijaka lahko sankcionira tudi z izključitvijo,« so zapisali na šolskem ministrstvu.

Dijaka v šoli sicer niso sankcionirali, saj trenutno normalno obiskuje pouk in si ob opozorilu tudi nadene masko.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice