Z nastopom pomladno-poletnega vremena se že vijejo dolge vrste, ki pri sladoledarnah čakajo ledeni desert. Je ledeni ali mlečni, kremast? Kakšne so razlike?

Njegova zgodovina sega več kot 3000 let nazaj, in sicer na Kitajsko, od koder bi ga naj v Italijo prinesel Marco Polo. Tam bi ga naj letno zaužili 10 kilogramov, daleč pred njimi pa so 22,5 kilogrami Američani, medtem ko Slovenci ostajamo pri štirih litrih.

Večkrat pa se nam očita, da smo malomarni pri razlikovanju in posledično tudi poimenovanju ledenih slaščic. Pri tem so ključne tri reči: omenjena vsebnost mlečne maščobe, količina v mešanico ujetega zraka in temperatura serviranja. Spodnje recepture pa tudi večkrat odstopajo od tistega prodajanega, kjer radi primešajo umetna barvila in ojačevalce okusa.

Klasični italijanski gelato

Pravi italijanski sladoled je tudi pri nas najbolj priljubljen, a se imenuje gelato, ki je narejen iz svežega mleka, vsebuje manj maščobe in ima tudi manj zraka. Zaradi tega se topi počasi, je bogat z mlečnimi beljakovinami, bogatega okusa, a je tudi manj sladek in masten od drugih vrst sladoleda. Za pripravo je bistveno počasnejše mešanje, postrežen pa je manj ohlajen, ki ti ga navadno naložijo z lopatko pri temperaturi -12 stopinj Celzija. 

Kremni iz mlečne maščobe in rumenjakov

Ta pa ni enak kremnemu, ki ga imenujemo tudi francoski sladoled, narejen iz mleka, mlečne maščobe oziroma smetane in jajčnih rumenjakov. K temu se podajo klasični okusi, značilno sadje pa so tudi banane, mango, marelica …

Šerbet ali sorbet?

S slednjim izrazom navadno poimenujemo skupino ledenih sladoledov. Pa vendar ni temu tako. Šerbet je lahek in z manj maščobe, narejen iz mleka in sadja, po strukturi pa nekje med kremnim sladoledom in sorbetom. Priljubljen je s čokolado, sadnimi okusi in tudi oreščki.

Sorbet pa je starodavna oblika deserta, narejena iz sadne kaše in sladkornega sirupa. Ker ne vsebuje maščobe, je struktura nekoliko zrnata, a je odličen za osvežitev.

Jaz bi tistega iz aparata …

Seveda, nastal naj bi v pred skoraj sto leti v Ameriki v verigi hitre prehrane,  a je zaradi komercialnost ena najbolj priljubljenih oblik. Tekoč je zaradi temperature, ki je nekoliko višja (okoli -5 stopinj Celzija), vsebuje pa tudi precej več zraka od gelata.

Sladoled v pravem pomenu

Tako bi lahko poimenovali ledene lizike ali lučke, kjer gre zgolj za zamrznjen sladkorni sirup z različnimi okusi, za kar pa ne potrebujemo niti aparata.

Namesto mleka … jogurt

Precej priljubljen pa je postajal tudi jogurtov sladoled, ki je posebna oblika tekočega mlečnega sladoleda, kjer mleko nadomestimo s svežim jogurtom. Slednji doda svojo ostrino, sladoled pa vsebuje tudi manj maščobe.

Ledenokrem ali ice cream

Takšno bi moralo biti poimenovanje sladoleda, narejenega iz mleka in mlečnih maščob, ki vsebuje nekoliko manj sladkorja ter je bogat z maščobo in zrakom. Izdelujejo ga predvsem industrijsko, razširjen pa je po anglosaških deželah.

Tisti, ki ime veliko vsebnost (tudi več kot 16 odstotkov) maščobe, je tako rekoč narejen iz smetane in ga poimenujemo premium ice cream. Lepo mazljiv, kremast in z veliko zraka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice