Se še spomnite 'dobrega moža iz Negove' in njegovega rdečega Bugattija? 30 let po njegovem umoru, se še ta vedno vozi po naših cestah.

Od tragične smrti Ivana Krambergerja je minilo že več kot 30 let, dobrotnik pa še vedno ni pozabljen. 

Številni se pokojnega Ivana Krambergerja spominjajo predvsem po njegovem dobrem srcu in trdnih prepričanjih, mnogim pa je v spominu ostala tudi njegova opica, gostišče ob Negovskem jezeru in še posebej njegovo ikonično vozilo, rdeči Bugatti. 

Se ga tudi vi spomnite?

Znameniti rdeč Bugatti, ki ga je pred 31-leti vozil izjemno priljubljen politik, je še vedno delujoč. Na Šlebingerjevem bregu v Gornji Radgoni, kjer biva brat pokojnega Ivana Ludvik Kramberger, je bilo te dni mogoče opaziti slovito prevozno sredstvo. 

Bugatti ima prav poseben pomen, vsem znani in ljub Slovenec ga ni samo vozil, tudi izdelal ga je.

Rdeč avtomobil je takoj ujel pozornost krajanov, ki so nemudoma prepoznali, da gre za avtomobil znanega Slovenca. 

Ivanov sin Ivek skupaj z bratrancem Boštjanom Krambergerjem sta v toplih spomladanskih dneh obiskala strica Ludvika, mimoidoči pa so ob njunem obisku imeli priložnost občudovati edinstveno vozilo. 

Avto, ki je bil očetova maskota, ne bi prodal za noben denar

Avto, ki ga je sam izdelal, je sčasoma postal maskota pokojnega Krambergerja. Prav iz tega razloga se njegov sin nikakor ne želi posloviti od njega, prodal ga ne bi za noben denar. 

Rdečega Bugattija lahko opazite tudi v dveh dokumentarnih filmih o slovenskem politiku Trnova pot Ivana Krambergerja in Beli bojevnik v Črni obleki.

Avto je bil posnet tudi ob drugih posebnih priložnostih, ena izmed teh je predvolilna kampanja za predsednika države Republike Slovenije. 

In v kakšnem stanju je avto sedaj?

Da je avto še zmeraj v odličnem stanju, skrbi Boštjan Kramberger, bratranec Iveka Krambergerja. Tako sta nedavno skupaj opravila tudi revizijo in ga nedavno po več kot 30 letih prvič redno registrirala.

Ikonični avto krasijo registrske oznake MS Ivek, ki  opozarjajo na zgodovinsko vozilo.

Zunanjost avtomobila je še vedno podobna Bugattiju, medtem ko avto poganja motor volkswagen hrošča.  

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

pohorskisvizec (nepreverjen)

živel Krambergizmu
dol z levim fašizmom

Starejše novice