Raziskovalci z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so v sodelovanju s podjetjem SkyLabs razvili raziskovalno platformo v obliki pajka.

Vsestranska in samostojna raziskovalna platforma, ki so jo poimenovali SARA (Slovenian Arachnid Robot Adventurer), je platforma, ki za premikanje uporablja osem nog, namesto klasičnih koles ali gosenic.

Za nemoteno in zvezno premikanje skrbi lokalno porazdeljena strojno pospešena oprema, ki jo nadzira umetna inteligenca. Tako lahko SARA premaguje klasično nedostopen, izjemno zahteven teren. Slabosti običajnih vozil so tako premagane z evolucijsko preizkušeno naravno obliko pajka.

Foto: SkyLabs

Robota bodo raziskovalci pod vodstvom profesorja Iztoka Krambergerja lahko uporabljali za raziskovanje človeku nedostopnih terenov. V prvi vrsti ciljajo na njegovo uporabo pri raziskavah v vesolju in v vojaški industriji.

Cilj projekta je pospešiti prenos znanja in tehnologij med Univerzo v Mariboru in industrijo

Raziskovalci želijo razviti fizikalno simulirano okolje za poustvarjanje reliefnih ter naravnih okoliščin za testiranje arkanoida SARA, kjer bo preizkušeno njeno delovanje v različnih resničnih ali naključno ustvarjenih okoljih.

Foto: SkyLabs

Eden izmed ciljev je tudi načrtovanje, razvijanje in predstavitev BM različico popolnoma porazdeljenega sistema za obdelavo podatkov v resničnem času s pomočjo vzporedne strojno pospešene in popolnoma sinhrone inverzne kinematike, ki jo poganja zmogljiva vgrajena umetna inteligenca z uporabo 32-DOF vodilnega tridimenta kot demonstracijske podlage.

Foto: SkyLabs

To je ekipa znanstvenikov, ki so ustvarili SARO.

Foto: Univerza v Mariboru

Telo pajka je sestavljeno iz evolucijsko generiranega 3D natisnjenega ogrodja

Platforma je lahko uporabljena samostojno ali v hordah s sposobnostjo kolektivnega raziskovanja. Da lahko SARA nemoteno deluje v nedostopnih krajih, uporablja baterije najnovejšega kova napajanje s tehnologijo sončnih panelov.

Sestavni element pajka bo tudi večstranska točkovna kamera, s pomočjo katere bo arkanoid zaznaval okoliške razmere in ustvarjal točkovno mapo, ki jo bo uporabil algoritem za krmiljenje.

Foto: SkyLabs

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice