Do 10. januarja boste v Avstrijo lahko vstopili samo z negativnim testom. Inšpektorji v Sloveniji pa so v zadnjih dneh zaznali kar nekaj kršitev v gostinskih obratih, nekateri so celo ponujali alkoholne pijače.

Na današnji vladni tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa v Sloveniji sta sodelovala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Inšpekcijski organi so ob izvajanju nadzora nad obvladovanjem koronavirusa od 7. do 13. decembra opravili 2.303 nadzorov.

Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij, 265 opozoril po Zakonu o prekrških ter 100 upravnih ukrepov. Potzeva je izpostavila, da pri svojem delu opažajo, da se trgovci poskušajo držati ukrepov in navodil, nekoliko več "težav" imajo kupci.

»Tržni inšpektorat ugotavlja, da se trgovci trudijo upoštevati vse ukrepe, tudi glede prepovedi pomerjanja oblačil in obutve, so pa potrošniki tisti, ki so pogosto nestrpni, ker morajo pred trgovinami čakati in ker izbranega blaga ne morejo pomeriti.«

Pri planinski koči ponujali alkoholno pijačo

Dotaknila se je tudi gostinskih lokalov in frizerskih salonov. Pri slednjih so imeli prijave, da stranke nad zadnji vhod vstopajo v salon, a takšnih primerov niso zabeležili. So jih pa v gostinstvu.

»Pri nadzoru v gostinstvu je bilo nekaj primerov izvajanja dejavnost v nasprotju s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Predvsem je bilo neustrezno poskrbljeno za prevzemno mesto, v Mariboru je bilo v enem primeru prevzemno mesto organizirano celo v notranjosti lokala. Ponovno smo beležili ogromno zbiranja ob gostinskih lokalih, v eni izmed planinskih koč je bila ugotovljena kršitev ponudbe alkoholnih pijač na prevzemnem mestu in ob tem izrečena prepoved.«

V prihodnjih dneh bodo inšpektorji prisotni tudi na smučiščih, kjer moramo tako smučarji kot upravljalci spoštovati vsa objavljena priporočila. Ob tem je Potzeva še pozvala javne osebe, naj s svojim ravnanjem dajejo zgled državljanom.

Slednja je dobila tudi vprašanje, če bo vlada v času Božiča in novega leta odpravila prepoved prehajanja med občinami in policijsko uro. O tem se je v preteklih dneh govorilo, končne odločitve pa o tem še ni.

Izdali več opozoril in manj glob

Policisti so v zadnjih sedmih dneh opravili nadzore na 16.794 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Torej dnevno v povprečju 2.400 nadzorov. Pri tem smo izrekli 1.026 opozoril in izdali 519 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

»Največ opozoril je bilo izdano na območju policijske uprave Ljubljana 442, Celja 23, Kranj 81 in Koper 65. Največ plačilnih nalogov oz. glob pa je bilo izrečenih na območjih policijskih uprav Ljubljana 154, Novo mesto 149, Celje 58 ter Maribor 55. V primerjavi s tednom poprej smo ob podobnem številu nadzorov izrekli 14,4 odstotka več opozoril in izdali 4,4 odstotka manj glob,« pravi Pečjak.

V Avstrijo z negativnim testom

Od 11. do 17 decembra je bilo na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdanih 1.661 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je 18,6 odstotka več kot teden dni poprej. Prehod meje bo v prihodnjih dneh sicer nekoliko otežen, sploh, ko govorimo o Avstriji.

»Do 10. januarja 2021 bo vstop v Avstrijo zaostren in bo mogoč le z negativnim PCR testom ali antigenskim testom, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Vsi ostali bodo napoteni v desetdnevno karanteno. Veljajo izjeme, in sicer za humanitarne delavce, poslovne razloge, spremljevalno osebje v zdravstvu, za diplomate in osebe, ki se udeležijo nujnih upravnih ali sodnih postopkov,« je še dodal. 

V Sloveniji je bilo od sobote potrjenih skoraj 900 manj okužb kot v enakem obdobju pretekli teden. Gre za spodbuden trend, ki kaže na to, kako zelo pomembno je, da se držimo samozaščitnih in ostalih ukrepov v veljavi, so še izpostavili na tiskovni konferenci.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice