Vlada se je na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje odločila za omejitev oziroma zmanjšanje števila ljudi, ki jim je dovoljeno zbiranje.

Prejšnji ukrep, ki je bil v veljavi do včeraj opolnoči, se je zdaj nekoliko spremenil. Zbiranje ni več dovoljeno do številke 500, ampak je vlada glede na relativno zaskrbljujoče podatke tudi znotraj države in relativno veliko število novih okužb, to število znižala na 50. 

»Gre za precej drastično omejitev in taka odločitev se je sprejela na podlagi tega, ker smo v zadnjih dneh ugotovili, da zbiranje ljudi na javnih mestih ne predstavlja edino nevarnost, ampak je ta prisotna tudi na privatnih zabavah, porokah in v drugih oblikah,« je povedal zdaj že nekdanji notranji minister Aleš Hojs.

Tudi pri število 50 bo potrebno upoštevati vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, torej uporabo zaščitnih mask, varnostno razdaljo, čim manjši stik in podobno. Se je pa številka za javne prireditve celo nekoliko povišala.

»Drugi pomemben del pa se nanaša na javne prireditve. Pri javnih prireditvah smo število celo nekoliko dvignili, ostajamo pri 500, ampak jasno zapišemo v odloku, da je to številka nastopajočih. V zadnjih primerih smo bili primorani organizirati do vključno z nastopajočimi, od danes je možno z 500 obiskovalci in nastopajočimi. Taka prireditev je dopustna, dovoljena zgolj z pozitivnim mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Organiziator bo moral v elaboratu jasno predstaviti način in drugo obravnavo obiskovalcev, ki jim bo zagotovljeno varno spremljanje prireditve. To je pogoj za izdajo odločbe,« še pravi Hojs.

Ob tem je še dodal, da je od danes naprej potrebno imeti odobritev upravne enote za vsako prireditev. Za pridobitev take odločbe pa je potrebno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice