Silvo Mlinarič in Borut Šega sta se 3. junija odpravila proti Severnemu rtu (Nordkappu), rtu na otroku Magerøya na severu Norveške, in sicer kar z mopedi, znamke Tomosom.

»Kot sem že večkrat omenil, zelo uživam v vožnji s starodobniki,« nam zaupa Silvo Mlinarič, ki se je pred dvema letoma odločil, da bo enodnevno vožnjo raztegnil in se podal na daljšo turo. »In takrat sem si zadal, da bo to za moj okrogli jubilej,« pravi navdušenec nad starodobniki.

Na osem tisoč kilometrov (+) dolgo pot

In zakaj ravno Nordkapp? »Nordkapp je nekakšno romanje pravih motoristov – vsaj enkrat v življenju. Ne gredo vsi. Je zahtevna pot z mnogo pastmi. Razdalja, dež, mraz, mrčes, jeziki, valute ...,« pojasnjuje Silvo in pove, da je predvidena 8000-kilometrska pot.

»A bo verjetno še daljša, saj si sproti kaj umisliva in si še ogledava. Na poti so predvideni ogledi mest, ogled Božičkovega doma, dežele Pika Nogavičke, morske deklice na Danskem …« pristavi.

Tako se bosta Mlinarič in Šega podala po regionalnih cestah ter tako tudi spoznavala ljudi in njihovo kulturo oziroma kulture. »Na tak način dobimo pravo sliko neke dežele. In ne takšne, kot bi jo obiskali z neko agencijo, ki ti prikaže vse v superlativih,« pojasnjuje Mlinarič.

Vendar pa se zavedata, da ju čaka tudi veliko problemov: »Težav je milijon. Največ pa z mopedom, saj ni bil predviden za tako dolge vožnje na en mah. Potem je tu še fizična kondicija, nujna zaradi prisiljene drže oziroma sedenja na tako majhnem prostoru.«

In kako spakirati vso potrebno prtljago in jo naložiti na tako majhen moped, se vprašate? »Prtljage je malo, v večini je rezervnih delov in orodja. Nekaj malega pa tudi oblačil. Predvsem toplih, saj je na severu ta čas okoli nič stopinj. Udobje je tabu tema … Vse je v glavah,« smeje pojasni Silvo.

S seboj pa sta vzela tudi večjo količino olja. »Bencina bo šlo okoli 320 litrov. S seboj pa sem si vzel za en moped – 13 litrov – olja. Mešanica se uporablja in najboljša je z oljem, ki je preverjeno.«

Tako Silvo za Mariborinfo pojasnjuje še, da »se vsak dan zgodijo presenečenja« in doživljata »edinstvene trenutke«. »Gotovo pa so najbolj vpadljivi izrazi na obrazih ljudi, ki naju srečujejo. Vsi se čudijo in nama čestitajo za izjemen pogum. Vsi bi se tudi radi slikali z nama in delili zgodbo.«

Na poti pa sta naletela tudi na birokratske težave, ki so ju prisilile, da sta se ločila za 1200 kilometrov, a sta se ponovno združila na Finskem.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice