Damir Zalokar iz Kamnice je sprva za svojega sina izdeloval lesene igrače in mu nato sestavil tudi pravi leseni sup. Hobi je prerasel v dober popoldanski posel izdelovanja edinstvenih supov po naročilu.

Leseni supi, ki jih izdeluje Damir Zalokar iz Kamnice, so lažji od običajnih, saj niso sestavljeni le iz ene debele deske in so votli.

»Znotraj so pa rebra, tako nekako kot letalsko krilo, se pravi rebro, stringer in potem lesena oplast,« pravi Zalokar.

Deščice so tako debele le okoli pol centimetra, zaščitene pa s plastjo steklenih ali karbonskih vlaken ter večkrat premazana s smolo in lakom, ki nato povsem zatesni desko.

Manjša gostota lesa pomeni tudi manjšo težo

Les je tako zelo primeren material za supe, tudi za smernike na spodnjem delu deske.

»Manjša gostota lesa pomeni tudi manjšo težo kot pri plastiki in pa določeno večjo elastičnost, se pravi les tudi sam po sebi že prenaša elastičnost,« pravi izdelovalec lesenih supov.

In kako se leseni sup obnese na vodi? Damir in njegov sin Lukas pravita, da bolje kot napihljiva sup deska.

»Stabilnost deske same glede na širino je precejšnja. Kar se pa tiče manevrirnosti lahko kar pokažem, se pravi, sam obrat na tej deski je veliko lažji,« pravi Zalokar.

Sin si je zaželel desko za vodo in začela se je pisati zgodba unikatnih supov

Damir je za svojega sina sprva izdeloval lesene igrače, kot so ladjice in letala. Nato pa sta zasnovala načrte za leseno desko za vodo.

»Rekel sem očetu, da bi imel še nekaj na vodi, da bi se igral in potem mi je naredil najprej eno desko, da sem se s tem igral, nato pa se je to spremenilo v delanje supov,« pravi Lukas.

Naročniki želijo imeti nekaj posebnega in narejenega samo za njih

Prve lesene supe sta nato Damir in Lukas pogosto preizkušala na Bresterniškem jezeru na Dravi, kjer deluje tudi Brodarsko društvo Sidro in požela sta veliko zanimanja.

»Ljudje, ki želijo imeti nekaj posebnega in narejeno samo za njih, so potem začeli prihajati do mene in potem se je začela odvijati celotna zadeva naprej,« pravi Zalokar.

Le dve deski na mesec, proizvodnja nikoli ne bo serijska

Cena unikatne lesene deske je 1400 evrov, ob posebnih željah in dodatkih pa nekoliko več. Damir mesečno v svoji domači delavnici izdela največ dve deski.

»Tiste ure, ki jih štejem, jih je nekje sedemdeset do osemdeset ur na desko, odvisno od zahtevnosti, žena pravi, da jih je več. Drugače pa so to popoldanske in večerne ure od devetih do polnoči,« še pravi.

Izdelovanje supov namreč še vedno poteka ob redni službi. Bistveno povečanje proizvodnje za zdaj še ni načrtovano in proizvodnja lesenih supov nikoli ne bo serijska, saj potem to ne bi bile več unikatne deske.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice