Štajerka Nika Hauptman, mlada ustvarjalka iz Slovenskih goric, je po Sloveniji in Evropi prodrla še v ZDA, znašla pa se je tudi na naslovnici francoske revije.

Športnikom, kulturnikom, umetnikom in znanstvenikom, ki Slovenijo predstavljajo po svetu, se je zdaj pridružila še Nika Hauptman iz Slovenskih goric, ki je slovi s svojo linijo nakita »Nika nakit«.

Nika, ki sicer mir in navdih za delo išče v družinski hiši na čudoviti jasi v Trnovski vasi, ob regionalki med Lenartom in Ptujem, zadnje tedne in mesece svoje stranke preseneča z nekoliko drugačnim stilom. Svoj nakit namreč prodaja tudi izven naših meja, v Španiji, Italiji, ZDA in tudi Franciji.

»Pred sedmimi leti je moja ljubezen do oblikovanja polimerne mase, moj najljubši hobi, prerasel v službo in tako se že sedem let veselim vsakega ponedeljka, ko z veseljem vstopim v svojo delavnico,« pripoveduje in pristavi, da je vsak začetek težak: »Seveda je na začetku šlo vse zelo počasi. Moja delavnica je takrat bila kar kuhinjska miza, največjo težavo mi je predstavljalo fotografiranje izdelkov in seveda njihova prodaja, ampak počasi se daleč pride, kot pravijo.«

Nikini izdelki tudi na naslovnici priznane francoske revije

Njeni izdelki so se znašli tudi na priznani mednarodni Facebook strani International Polimere Group, na podlagi česar je za med umetniki znano francosko revijo o tehnikah izdelave nakita iz polimerne mase Polymere pripravila prispevek o izdelavi ogrlice s tulipani, ta izdelek pa je krasil tudi naslovnico revije.

»Kontaktirala me je urednica zelo znane francoske revije Polymere, za katero sem pripravila tutorial o izdelavi ogrlice s tulipani in seveda bila presrečna, ko so se odločili, da prav moja ogrlica krasni njihovo naslovnico. Pred kratkim pa sem dobila veselo novico o novem sodelovanju, in sicer z zelo znano svetovno revijo o polimerni masi Polymer Week in revijo Passion for Polymer. Komaj čakam, da realiziram svoja dva nova tutoriala - postopek o izdelavi nakita. Na te dosežke, objave sem zelo ponosna, saj je na tem področju ogromno zelo dobrih svetovnih in slovenskih ustvarjalk in še kar ne morem verjeti, da si želijo sodelovanja z menoj,« pripoveduje

Nova linija nakita se imenuje Organska

Njena nova linija nakita, imenovana 'Organska', je odraz Nikine razigrane narave, pozitivnega pogleda na življenje, ljubezni do narave. Je tudi posledica daljših družinskih počitnic na Tajskem.

»Korale, pesek, sonce, morje in naravne barve so vtisnjene v moje zadnje izdelke,« pravi Nika, ki sicer zelo rada potuje.

Prisega na oblačila iz naravnih materialov, ki jih popestri z nakitom, zato pri izdelavi ogrlic, uhanov in zapestnic ter brošk prav tako stremi k naravnemu izgledu - odtise koral, rastlin in kamenčkov je izdelala sama, da imajo odtisnjeni reliefi zares pristen pečat. K temu dodaja videz keramike, spranosti lesa, kar doseže z različnimi barvili in tehnikami za delo s fino maso, iz katere je narejen njen nakit. Aluminijaste žičke pa dajo retro pridih.

Njeni začetki v oblikovanja nakita so bili spontani

Prve verižice si je, zaradi želje po usklajenosti z oblačili, izdelala za lastne potrebe, še v gimnazijskih letih. Nakit so hitro opazile Nikine sošolke, ki so želele popestriti svojo podobo. Spodbujala jo je tudi mama, sicer objektivni kritik, spodbuda in vir idej, pravi Nika. Izdelke si zmeraj z veseljem ogleda tudi Nikin partner Boris in oba otroka, ki jo osrečujejo in spodbujajo.

Kljub obilici dela mlada podjetnica popoldneve in konce tedna namenja družini, saj je zanjo kot tipično kozoroginjo ta na prvem mestu. Verjame, da se vse zgodi z razlogom in želi, da bi nakit v že počitniškem stilu popestril vsakdan marsikateri dami. Prav linijo 'Organska' vabijo k predstavitvi v svetovno znanih tujih revijah.

Izdeluje takšne izdelke, ki bi jih kupila tudi sama

»Izredno me veseli preizkušanje novih tehnik, medijev, kombiniranje mase s kovino, različnimi trakovi in materiali. Veliko pripomočkov, odtisov, reliefov si izdelam tudi sama, kar da izdelkom še dodaten pečat unikatnosti in edinstvenosti. Navdih ni težava, najdem ga v različnih barvah blaga, v naravi, na potovanjih. Zadnja leta dajem največji poudarek sami kvaliteti nakita, da je izdelava lepa, dovršena, kovinski dodatki pa kvalitetni, nealergeni. Vedno se potrudim, da naredim tak izdelek, da bi ga z veseljem kupila tudi sama,« nam zaupa.

Nakit je mogoče kupiti v Sloveniji, Evropi in tudi v ZDA

Velik del nakita proda preko družbenih omrežij in spleta, predvsem pa je ponosna na redne stranke. »Nekaj nakita je možno kupiti tudi v slovenskih trgovinah. Lahko se pohvalim, da se izdelki prodajajo tudi v New Yorku, neka manj tudi po Evropi. Pravkar se dogovarjam za novo sodelovanje za prodajo v Avstriji,« še namigne.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice