Požari, ki so se na Ptuju in okolici v zadnjih mesecih kar vrstili, je namerno podtikal požigalec, doma iz Gorišnice. Policija ga je ujela v soboto, ko se je vračal s prizorišča požara v Dornavi.

Na Žnidaričevem nabrežju na Ptuju je gorelo v začetku septembra. Najprej v stanovanjih nekdanje ptujske klavnice in v skoraj istem trenutku še v sosednji večstanovanjski stavbi.

Alojz Galun, eden izmed stanovalcev, se še živo spominja dogodkov v tisti peklenski noči pred enim mesecem: »Zvečer sem bil še zunaj, vse je bilo tiho. Potem pa me je zjutraj ob enih zbudla mati. Spal sem in sem šel ven pogledat in je gorelo tu gor in ona hiša, cela streha je bila v ognju. Tu je že bilo polno ljudi, so poklicali gasilce, ki so hitro prišli. So prvo tu pogasli, potem pa tam. Tu so rešili streho, tam pa se več ni dala rešit na oni strani.«

Alojz Galun, ened izmed prebivalcev večstanovanjske stavbe na Žnidaričevem nabrežju na Ptuju

Takrat se je začasno izselilo 11 stanovalcev. Štirje se v stanovanja, ki so ostala brez strehe, niso mogli vrniti. Že takrat so bile glasne govorice, da je na delu požigalec. Na prizorišču požara je bila tudi preiskovalna sodnica.

„Je rekla, to je požar podtaknjen. Tudi forenziki so rekli, ta požar je podtaknjen, obadva požara sta podtaknjena,“ je dodal Galun. Najprej so sumili, da bi za požare bila kriva električna napeljava, vendar so ta sum ovrgli.

V isti noči je zagorelo še skladišče v Markovcih. Policisti so požigalca prijeli, ko se je to soboto s kolesom vračal s prizorišča požara v Dornavi.

Andrej Kolbl, pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Maribor: »Ko je zagledal policijsko vozilo, je peš stekel na bližnje njive, vendar je bil kasneje, deset do enih zjutraj prijet s strani policijske patrulje.«

29-letnik iz Gorišnice je bil vse od takrat v policijskem pridržanju, dežurna preiskovalna sodnica na Ptuju pa je v nedeljo popoldne zanj odredila pripor. Osumljen je kar devetih požigov na Ptujskem.

Ti požigi so se vrstili od meseca junija do meseca oktobra letošnjega leta. Skupna materialna škoda po nestrokovni oceni znaša približno 2 milijona 400 tisoč evrov.

Junija so na Ptuju goreli prostori tehničnih delavnic Slovenskih železnic, isto noč pa je zagorelo tudi v obratu za predelavo lesa na Rogozniški cesti na Ptuju. Seznam požigov, ki naj bi jih zakrivil 29-letnik, naj bi bil še daljši. Policija namreč preiskuje še nekaj nepojasnjenih požarov, ki so bili najverjetneje podtaknjeni.

Lastniki stavb, kjer je bil na delu požigalec, so zadovoljni, da so mu policisti stopili na prste. Še vedno pa ostaja vprašanje, zakaj je podtikal požare, saj motiv kriminalisti še preiskujejo.

„Brezveze nam je škodo naredo, ne. Zdaj smo mislili marsikaj drugega naredi, zdaj pa moramo prvo to rešit. Mislili smo streho pa fasado naredit, zdaj pa mormo s tem počakat. Se bo za leto, dve, tri, to zavleklo.“

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice