Ptujska županja se je oglasila na družbenem omrežju Facebook in v videu predstavila načrtovano izgradnjo neprofitnih stanovanj.

Iz mestne hiše je v kratkem videu občane in občanke nagovorila Nuška Gajšek. Kot je uvodoma povedala, epidemija naša življenja zaznamuje že leto dni in v tem času do neke meje onemogoča komunikacijo.

Zato so se na Mestni občini Ptuj odločili, da bodo občane o pomembnih temah poskusili obveščati na nov način. Načrtujejo, da bodo preko kratkega videa vsak teden predstavili eno aktualno temo, novost ali odgovorili na odprta vprašanja, ki se pojavljajo v javnosti. 

V prvem takšnem nagovoru je županja predstavila izgradnjo neprofitnih stanovanj za avtobusno postajo. 

Stanovanjska stiska na Ptuju je velika

Kot je povedala, predstavlja pomanjkanje neprofitnih stanovanj na Ptuju velik problem. Že več let se na Ptuju ni gradilo, število prosilcev pa iz leta v leto narašča. Trenutno se število prosilcev giblje že pri 130. Stanovanjska stiska na Ptuju je torej velika in kot poudarja Gajškova, je naloga lokalne samouprave, ta pomaga te stiske reševati. 

»Najbolj nas je razveselilo, ko smo bili obveščeni, da bo Stanovanjski sklad Republike Slovenije za ta namen razpisoval sredstva in gradnjo sofinanciral,« je povedala ptujska županja.

Gradnja stanovanj namreč predstavlja veliko breme za občinski proračun, saj gre pri tem za milijonske investicije. »Vsak evro, ki ga dobimo iz nekega drugega vira, je za nas še kako pomemben,« pojasnjuje. 

Za avtobusno postajo bo zraslo 49 stanovanj

Kot primerno občinsko parcelo za gradnjo neprofitnih stanovanj so prepoznali lokacijo za avtobusno postajo. Ta lokacija je najbolj primerna tudi iz časovnega vidika, saj ni treba spreminjanja nobenih prostorskih aktov, kar bi gradnjo za leta zamaknilo.

Občina lahko torej takoj prične s pridobivanjem gradbenih dovoljenj in ostale potrebne dokumentacije. Kot poudarja Gajškova, je časovna komponenta izredno pomembna, če želijo pridobili denar iz drugih virov, saj jih finančna sredstva ne bodo čakala. 

Projekt izgradnje neprofitnih stanovanj je trenutno v fazi projektiranja. Gajškova je predstavila, kaj je do zdaj znanega o gradnji. Na lokaciji za avtobusno postajo bodo zgradili 49 stanovanj, med katerimi bodo prevladovala takšna z manjšo kvadraturo. 

Stanovalcem Ciril Metodovega drevoreda ne bodo zmanjšali kvalitete življenja

Županja dodaja, da je bojazen stanovalcev Ciril Metodovega drevoreda, da se bo zaradi gradnje novega bloka zmanjšala površina zelenih površin, odveč.

»Vemo, da vsak blok potrebuje svoje zelene površine, zato se zelenih površin, ki mejijo na bloke v Ciril Metodovem drevoredu ne bomo dotikali,« je poudarila. Še več, dodaja, da bodo tiste površine uredili parkovno, z igrali za otroke in uredili igrišče, ki je zaenkrat še neurejeno. 

Županja se je ob tem dotaknila še ureditve parkiranja. »Parkirna mesta v Ciril Metodovem drevoredu ostajajo. Mi se bomo potrudili, da bomo dodali še kakšnega,« je povedala. 

Plačljivo parkiranje na železniški postaji je bila napaka

Gajškova je spregovorila še o parkirnih mesti na železniški postaji: »Zavedamo se, da je bila napaka, da smo iz brezplačne v modro cono naredili parkirišče na železniški postaji, zato bomo to zdaj popravili.« Parkiranje na železniški postaji bo tako znova brezplačno. 

Na občini pojasnjujejo, da so se zato odločili, ker ne želijo, da tisti, ki prihajajo na Ptuj delat, zasedajo parkirna mesta pred bloki. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice