V zadnjih nekaj mesecih so v ptujskem domu upokojencev zabeležili več kraj denarja. Večinoma so stanovalcem zmanjkale manjše vsote, eni izmed stanovalk pa je neznanec vzel bančno kartico in z njo na bankomatu dvignil večjo vsoto denarja.

Vodstvo Doma upokojencev Ptuj sumi, da je bil na delu tat, ki je očitno precej enostavno stopil v prostore doma. Popolnega nadzora nad obiskovalci namreč ni in tako se po sobah hitro znajde tudi kdo, ki tam nima kaj iskati.

Januarja je nekdo 87-letni stanovalki iz nočne omarice ukradel bančno kartico. Ob njej je bila zapisana PIN številka in nepridiprav je na bankomatu dvignil kar 2500 evrov.

To pa v zadnjih mesecih ni bila edina tatvina v ptujskem domu upokojencev. Ptujska policija obravnava šest podobnih primerov. Večinoma so stanovalci ostali brez manjših vsot denarja, v začetku aprila so nekemu stanovalcu iz nočne omarice odtujili 100 evrov.

»Neka gospa je imela v knjigi, drugi ima v kuverti, nočni omarici, tretji ima kar tako v predalu dano,« opisuje Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj, in dodaja, da sum pade tudi na zaposlene in druge stanovalce, ki se med seboj obiskujejo: »V tem hipu še nimamo informacij, da bi kogar koli od storilcev v katerem koli primeru prijeli oziroma odkrili. Raziskujemo na vseh segmentih. Veliko breme v takih primerih pade na dom, ker smo potencialni storilci vsi, tudi jaz, ki prihajam dnevno v to hišo, vsi, ki se gibljemo po tej hiši.«

Aleš Hanžekovič, komandir Policijske postaje Ptuj, opozori na zanimivo podrobnost: »Vsa ta kazniva dejanja so bila narejena na enak način. In sicer je neznani storilec izkoristil nepazljivost oškodovancev in iz doma odtujil denar.«

Pred leti je stanovalcem denar kradla ena izmed zaposlenih, ki so jo nato iz krivdnih razlogov odpustili. Tokrat naj bi denar odnašal nekdo od obiskovalcev, ki lahko zelo enostavno pridejo v dom.

»Ljudje so lahko mirno od zunaj prihajali in je seveda možno, da je do takih kraj žalibog tudi prišlo,« stanovalka Ljubica Šuligoj.

V domu upokojencev zdaj tesno sodelujejo s policijo

Glavni vhod v dom upokojencev je že zdaj pod videonadzorom, a v domu sta še dva vhoda, kjer popolnega nadzora nad tem, kdo vstopa, ni. Zdaj bo, kot kaže, drugače. »Izrecno se bo zdaj samo čez en vhod prihajalo in da se bojo vsi obiskovalci javili na recepciji,« pojasnjuje direktorica Doma upokojencev Ptuj.

Vodstvo stanovalcem sicer tudi v hišnem redu odsvetuje, da pri sebi hranijo večje vsote denarja. Pri dodatnih ukrepih za varnost v domu zdaj tesno sodelujejo tudi s policijo.

Aleš Hanžekovič, komandir Policijske postaje Ptuj, stanovalcem še svetuje: »Naj zaklepajo sobe, zaklepajo denar v predale in tako onemogočijo storilcem, da si denar prilastijo.« Po domu in okolici se namreč pogosto potikajo ljudje, ki tu nimajo svojcev.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Kaj pa tatvine (nepreverjen)

u bolnisnici

Starejše novice