Foto: društvo Poetovio LXIX
Na Ptuju se tudi to poletje ljubiteljem zgodovine obeta prav posebna poslastica. Letos tudi dobesedno, saj bodo XIII. Rimske igre posvečene kulinariki.

V Poetovio LXIX, društvu za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj bodo kljub ukrepom za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom že tradicionalne Rimske igre pripravili tudi letos, že trinajsto leto zapored.

Izvedli bodo več prireditev, s čimer bodo nadaljevali uspešno lansko praznično leto. Lani so namreč obeležili 1950. obletnico prve pisne omembe mesta v antičnih pisnih virih.

»V zadnjih letih nam je uspelo dvigniti nivo in obiskanost naših prireditev do stopnje, da želimo še z večjo vnemo nadaljevati z našim delom in predstaviti bogato kulturno dediščino mesta,« je zagotovil predsednik društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc.

Foto: društvo Poetovio LXIX

Vabljeni na jedi kot so jih jedli pred dvema tisočletjema

Kljub oteženim pogojem organiziranja prireditev bodo v soboto, 25. julija, v Rimskem kampu Poetovio izvedli kulinarični dogodek Rimski lonec. Deset ekip bo pripravljalo jedi po starih rimskih receptih, obiskovalci pa bodo vse jedi lahko degustirali in sodelovali pri ocenjevanju.

Za najmlajše v društvu Poetovio LXIX pripravljajo Otroški rimski tabor, ki bo v Rimskem kampu Poetovio od 19. do 22. avgusta. Oblečeni v male Rimljane bodo otroci preživeli tri čudovite dni, kot bi jih pred 2000 leti.

Foto: društvo Poetovio LXIX

Tema letošnjih Rimskih iger bo kulinarika

Osrednji letni dogodek bodo XIII. Rimske igre. Od 20. do 23. avgusta bodo v Rimskem kampu Poetovio na skoraj štirih hektarjih površin pripravili predstavitev življenja v starem Rimu. Predvidena je tudi povorka po ptujskih ulicah.

»Tema letošnjih iger je kulinarika, ker se tako želimo pripraviti na leto 2021, ko bomo Evropska gastronomska regija,« je napovedal predsednik društva Poetovio LXIX.

Dogajanje pa s tem še ne bo zaključeno. V soboto, 5. septembra, bodo pripravili Rimsko trgatev. Trta, ki so jo pred leti posadili v Rimskem kampu Poetovio, namreč že bujno uspeva.

Foto: društvo Poetovio LXIX

Rimljane predstavili tudi v otroški slikanici

Tudi za tiste, ki boste dogajanje v Rimskem kampu Poetovio morda zamudili, še ni vse izgubljeno.

»Po izdaji knjige Rimska vojska smo pripravili slikanico za najmlajše z naslovom Mi Rimljani, ki na otrokom prijazen način predstavi zgodovino našega mesta in sedanje predstavitve obujanja kulturne dediščine,« je povedal predsednik društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc.

40 izvodov slikanic Mi Rimljani so v društvu podarili javnemu zavodu Vrtec Ptuj.

Bo Ptuj še kdaj dosegel število prebivalcev iz rimskih časov?

Dogajanje Rimskih iger je postavljeno v leto 69, ko je bil v takratnem rimskem taboru zbor vojskovodij Podonavskih legij. Zbor je vodil Markus Antonius Primus, ki je zbrano vojsko popeljal proti Rimu, ga osvojil in poveljstvo predal izvoljenemu cesarju Vespazijanu.

Takratni Ptuj oziroma Poetovio je bil s 40.000 prebivalci, od tega je bilo do 10.000 legionarjev, največje mesto daleč naokrog. Na temeljih stare jantarjeve poti je bil tudi pomembno trgovsko središče.

Prve Rimske igre so organizirali leta 2008. Leta 2016 so odprli novo lokacijo na Štukih in jo poimenovali Rimski kamp Poetovio.

V društvu Poetovio LXIX so zgodbe takratnih veljakov, vojščakov, svobodnih ljudi in sužnjev spet obudili v življenje.

Ave!

Foto: društvo Poetovio LXIX

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice