Po dogovoru o višjih plačah v javnem sektorju, ki jih bodo zaposleni prvič prejeli februarja z januarsko plačo, smo priče podražitvam; po oskrbninah v domovih za starejše, se dražijo tudi vrtci.

Občinski sveti, ki potrjujejo cene programov vrtcev, so v nekaterih občinah že prižgali zeleno luč za dvig. Februarja bodo višje položnice na primer prejeli starši otrok, ki obiskujejo ptujski vrtec.

Da je podražitev neposredna posledica dogovora s sindikati, je za STA zatrdila ptujska županja Nuška Gajšek in dodala, da stroški dela v vrtcu znašajo več kot 80 odstotkov cene. Po mnenju Gajškove so občine že brez tega dodatnega bremena podhranjene, ptujska po njenih izračunih za skoraj 20 odstotkov, glede na vse tisto, kar ji država nalaga.

Del bremena višjih cen se bo prenesel na starše.

"Če bi staršem želeli subvencionirati višjo ceno in se jim torej podražitev ne bi poznala na položnici, bi občino to na letni ravni stalo več kot 400.000 evrov. Iz proračuna že namenjamo 3,4 milijona evrov, dodatna sredstva pa bi lahko zagotovili le, če bi neposredno posegli v investicijski denar, ki ga je že tako premalo," je za STA dejala Gajškova, ki tako ne vidi možnosti, da bi občina breme prevzela nase.

Poleg dviga plač z začetkom letošnjega leta pa na stroške vrtcev vplivajo še nekatera s sindikati dogovorjena povišanja pri stroških dela, kot so regres ali jubilejne nagrade, opozarjajo v občinah.

Različno poviševanje cen

Na ministrstvu za izobraževanje pravijo, da strošek dela zaposlenih v vrtcu kot eden od elementov, ki se upošteva pri izračunu cene programa vrtca, vpliva tudi na določitev novih cen programov, ki jih sprejemajo občine. A podatki o dvigu cen programov po občinah kažejo, da se cene različno povišujejo in da na dvig cen ne vplivajo samo višje plače, temveč so prisotni tudi drugi razlogi, na primer da se cene že več let niso spremenile, da se je zaradi starosti otrok spremenila struktura oddelkov v vrtcih, pa izobrazba in starost zaposlenih ...

Ob tem so zagotovili, da ministrstvo temu vprašanju posveča veliko pozornosti. Preučujejo tudi možnost sprememb pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo, "da bi zagotovili večje poenotenje posameznih elementov, ki sestavljajo cene programov in s tem tudi bolj poenotene cene". Ker gre za pravilnik, ki posega na področje pristojnosti občin, bo ministrstvo pri oblikovanju predlogov in novih rešitev upoštevalo stališča reprezentativnih združenj občin in vrtcev ter drugih deležnikov, so še napovedali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice