Fasada stavbe Upravne enote Ptuj se je že več let krušila, z nje so odpadale štukature, s strehe pa strešniki. S preventivnimi posegi so zdaj zagotovili varnost stavbe za naslednji dve leti.

Danes, 13. julija, se zaključujejo preventivni posegi na stavbi Upravne enote Ptuj na Slomškovi ulici 10. Z njimi bo zagotovljena varnost objekta za naslednji dve leti.

»Na podlagi odločbe gradbenega inšpektorja z dne 17. februarja 2020, v kateri je objekt Upravne enote Ptuj na Slomškovi 10 prepoznan za nevarno gradnjo, je Mestna občina Ptuj izvedla zbiranje ponudb za izvedbo preventivnih posegov na fasadi ter izdelavo konservatorskega načrta,« so pojasnili na Mestni občini Ptuj.

Izbrani izvajalec konservatorskih del je podjetje Gnom, ki je z deli pričelo 17. junija. Vrednost preventivnih posegov znaša 14.000 evrov. Sredstva za izvedbo bo založila Mestna občina Ptuj, Ministrstvo za obrambo pa bo svoj delež plačalo na podlagi terjatve občine.

Zakaj so fasado pretrkali s kladivci?

Na ptujski občini so našteli opravljene ukrepe: »Izvedba preventivnih ukrepov je zajemala posege na vzhodni in severni strani fasade Slomškove 10, in sicer pregled celotne fasade, pretrkavanje s kladivci za določitev poškodovanih mest, odstranjevanje vseh dotrajanih ometov in delov štukatur, poškodovanih do te mere, da jih ni moč ohraniti. Začasno so se utrdili poškodovani ometi in štukature, ki je jih je pri fasadi bilo možno ohraniti.«

Izvajalec preventivnih ukrepov bo v okviru istega naročila pripravil še konservatorski načrt. Ta bo zajemal dokumentiranje stanja spomenika, popis del in oceno stroškov celovite prenove vzhodne in severne fasade stavbe.

Na Mestni občini Ptuj so povedali še, da se s solastnikom objekta, ministrstvom za obrambo, in uporabnikom, ministrstvom za javno upravo, intenzivno dogovarjajo o prenosu lastništva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice