Se med sprehod po ptujskem mostu za pešce sprašujete o pomenu ključavnic z ljubezenskimi sporočili, ki so se znašle na njem?

Več kot 250 jih je že … Majhne, velike, okrogle, kvadratne, pisane, nekatere z začetnicami, nekatere s kratkim ljubezenskim sporočilom LOVE … Kdo jih je obesil in zakaj? Sprva v Parizu, danes pa so se ključavnice kot simbol nesmrtne ljubezni pojavile po mostovih po vsem svetu, tudi ptujskem. Vsekakor izražajo znamenje večne ljubezni, pa naj bo ta v krogu družine, med partnerjema ali zgolj prijateljema.

Želite zakleniti svojo ljubezen in jo pozabiti?

Prav o tem govori legenda o sirenah, ki so želele svojo ljubezen do navadnih moških zakleniti in jo tako pozabiti. In v tej legendi so pozneje svoj navdih našli pari, ki so tako simbolno s ključavnico za vedno ovekovečili svojo ljubezen, ključek pa vrgli v vodo.

Zasluge za ta običaj pa si seveda želijo lastiti tudi večno romantični Italijani, ki menijo, da so se zaljubljenci zgledovali po knjigi Federica Moccie Ho Voglia di Te (Želim si te), v kateri junak in junakinja ključavnico z njunimi imeni zatakneta na tretjo ulično svetilko na rimskem mostu Ponte Milvio, se poljubita in ključ vržeta v reko Tibero. Leta 2006 so po omenjeni knjigi posneli še film, in to je spodbudilo pare, da so na omenjeno svetilko kaj hitro začeli obešati ključavnice. Oblasti so jim to početje seveda prepovedale, saj se je znamenita svetilka zaradi teže ključavnic začela rušiti.

Brez skrbi, za zdaj so vaše ključavnice na mostu za pešce varne

Z Mestne občine Ptuj so sporočili, da za zdaj ključavnic ne bodo odstranjevali. Če jih bo preveč in bi zaradi njih prihajalo do poškodb mostu ali bi ogrožale njegovo statičnost, jih bodo odstranili in posredovali pristojni službi za prevzem tovrstnega materiala. Opažajo pa, da se zaradi povečane uporabe peš mostu pojavljajo poškodbe na njegovem zgornjem ustroju. Poškodovane so namreč pohodne plošče na površinah za pešce. Poškodbe odpravljajo v sklopu rednih vzdrževalnih del.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice