Sedemdnevno povprečje števila okuženih znaša 1540, včeraj 1668. Kaj to pomeni za sproščanje ukrepov?

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert CarottaDeana Potza iz zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in vladni govorec Jelko Kacin.

Še vedno daleč od prvega mejnika

Včeraj je bilo opravljenih 5637 PCR testov in potrjenih 1415 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov znašal 25,1 odstotka.

Opravljenih je bilo tudi 5857 hitrih antigenskih testov. Z njimi so potrdili 352 okužb. Delež pozitivnih hitrih testov je znašal šest odstotkov.

Vlada je včeraj sprejela pomembno odločitev o podaljšanju epidemije na območju Slovenije za 60 dni. Odlok bo stopil v veljavo to nedeljo.

Kacin: Obnašajmo se, kot da smo okuženi

Sedemdnevno povprečje števila okuženih znaša 1540, včeraj 1668, kar je še vedno precej daleč od prvega mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje, je pojasnil Kacin.

Nobeden izmed pogojev za sproščanje še ni izpolnjen, kot trenutno kaže, pa se sedemdnevno povprečje primerov le počasi znižuje. Tudi R - reprodukcijsko število je le padlo pod 1 (0,99, to je štiri odstotke manj kot dan prej), kar je spodbudno.

»Da bomo prvi mejnik, manj kot 1350 okužb, dosegli v najkrajšem možnem času, se moramo dosledno držati veljavnih ukrepov in ravnati kot da smo okuženi, se pravi samozaščitno. Vse, ki se boste čez vikend odpravili na izlet v naravo, pozivamo k doslednemu spoštovanju ukrepov,« poudarja Kacin.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Za tretji val potrebnih približno 1500 postelj

Robert Carotta, koordinator za covid bolniške postelje pravi, da podatki o številu covid-19 bolnikov, ki se zdravijo na navadnih ali intenzivnih oddelkih bolnišnic, kažejo, da se nikamor ne premaknemo, da smo že praktično drugi mesec na platoju 1200-1300 hospitalizacij.

Projekcija razvoja epidemije v tretjem valu kaže, da bomo potrebovali približno 1500 posteljnih kapacitet, kar predstavlja 10-odstotno zvišanje že maksimalnih posteljnih kapacitet, s katerimi smo razpolagali sredi decembra.

V soboški bolnišnici tretjina postelj za covidne paciente

Posteljni fond se bo v bolnišnicah znova zviševal glede na potrebe. Število novosprejetih na dan se dviguje. »Potrebno bo še malo stisniti. Časa za počitek ni,« je poudaril Carotta.

Splošna bolnišnica Murska Sobota 33 odstotkov vseh posteljnih kapacitet namenja covid-19 bolnikom. V pričakovanju vpliva tretje vala na povečanje hospitalizacij, so začeli z razbremenjevanjem soboške bolnišnice in premeščanjem v Izolo in Slovenj Gradec.

Carotta ocenjuje, da sistem premeščanj covid-19 bolnikov, ki so ga vzpostavili, dobro deluje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice