Foto: Zavod za turizem Ptuj
V prvi polovici tega leta so v primerjavi z enakim obdobjem lani v Sloveniji zabeležili 3 odstotke več prihodov domačih turistov in 8 odstotkov več prihodov tujih. Na Ptuju so medtem skupno zabeležili 2,3 odstotka več prihodov turistov.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so v prvi polovici tega leta na Ptuju zabeležili 27.272 prihodov turistov, od tega je bilo tujih državljanov 16.095 oziroma 59 odstotkov. Število prihodov turistov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani (takrat so zabeležili 26.655 prihodov turistov) povečalo za 2,3 odstotka.

Nekoliko spodbudnejša je nastanitvena statistika. Od začetka januarja do konca junija letos je na Ptuju prenočilo 65.476 turistov, od tega 32.140 oziroma 49,1 odstotka tujih državljanov. Število nočitev je bilo za okoli 4,3 odstotka višje od tiste v prvi polovici lanskega leta; takrat so zabeležili 62.760 nočitev turistov.

Direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec je povedala: »Na podlagi informacij, ki smo jih zbrali s strani ponudnikov nočitvenih kapacitet, ocenjujemo, da je bila zasedenost v prvem polletju 70-odstotna. V Turistično-informativnem centru največ obiskovalcev prihaja iz Slovenije, sledita Avstrija in Nemčija. Najbolj obiskana ustanova je Ptujski grad z muzejem, sledijo Galerija mesta Ptuj, Dominikanski samostan, Mestno gledališče Ptuj, Miheličeva galerija in tako naprej.«

Najbolj priljubljeno ptujsko turistično znamenitost, Ptujski grad, je po podatkih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož lani obiskalo skoraj 56.500 ljudi oziroma nekaj manj od večletnega povprečja. Največ obiskovalcev je bilo Madžarov, sledili so jim Avstrijci in Italijani. Zadnja leta v ptujskem muzeju opažajo, da se na Ptuju ustavljajo tudi turisti na poti proti morju; poljske, češke in slovaške obiskovalce namreč beležijo skorajda izključno poleti.

Da je prostora za izboljšanje turistične statistike še kar nekaj, kažejo podatki Policije o številu potnikov na mejnih prehodih. Samo mednarodni mejni prehod Gruškovje, če manjše zanemarimo, je v prvi polovici tega leta v obe smeri prečkalo 3.680.250 potnikov, v veliki večini tujih državljanov. Na Ptuju bi se torej v povprečju ustavil le vsak 135. potnik, ki je izbral gruškovski mejni prehod.
 

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Junija je Slovenijo obiskalo 700.000 turistov

V Statističnem uradu Republike Slovenije so postregli s statistiko za celotno državo: »Prihodov domačih turistov je bilo v prvi polovici leta 3 odstotke več, prenočitev pa približno enako kot v enakem obdobju lani. Tuji turisti pa so v prvi polovici leta ustvarili 8 odstotkov več prihodov in 6 odstotkov več prenočitev kot v prvih šestih mesecih leta 2018.«

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Najbolj obiskane ostajajo gorske občine. Junija letos so največ prenočitev beležili v gorskih občinah (538.000 ali 32 odstotkov), sledile so obmorske (22 odstotkov) in nato zdraviliške občine (18 odstotkov). V gorskih občinah je bilo število prenočitev za 22 odstotkov večje kot lani v enakem obdobju.

V juniju je bilo največ prenočitev v Sloveniji v hotelih, sledili so apartmaji, zasebne sobe in hiše, na tretjem mestu so bile prenočitve v kampih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice