Policisti in policistke bodo danes med 8. in 12. uro izvedli štiriurno opozorilno stavko, s katero bodo opozorili na neizpolnjevanje zavez vlade iz stavkovnega sporazuma z njimi iz leta 2018.

V času stavke bodo možje v modrem na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledovali tovorna in osebna vozila.

Stavko vodijo v Sindikatu policistov Slovenije, pri čemer pa se jim ni pridružil drugi od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, to je Policijski sindikat Slovenije.

V slednjem pravijo, da so stavkovne zahteve iz sporazuma z vlado trenutno »v reševanju in ustrezno pravno zavarovane«, stavka pa zato v tem trenutku nesmiselna. Opozarjajo tudi, da vlada po padcu nima več pooblastil za sklepanje novih, zavezujočih dogovorov, poroča STA.

Ne glede na to v Sindikatu policistov Slovenije napovedujejo, da bodo danes stavkali vsi policisti in policistke in zahtevali izpolnitev vseh zavez iz stavkovnega sporazuma, ki ga je vlada s policijskima sindikatoma podpisala decembra 2018.

Predvsem zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, vzpostavitev kariernega sistema v policiji in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje položaja policistov.

Na ministrstvu za notranje zadeve ob tem pravijo, da je večina stavkovnih zahtev iz sporazuma realiziranih, o nekaterih pa da še tečejo pogajanja.

Ob napovedi stavke, 21. januarja, so tudi zatrdili, da bodo nove zahteve sindikata preučili in izvedli aktivnosti, ki jih vladi nalaga zakon o stavki. V SPS pa medtem pravijo, da od napovedi stavke do danes s strani odgovornih v državi niso prejeli še nobenega odziva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice