Fotografija je simbolična.
Zaloga zaščitnih mask v ptujskih in mariborskih lekarnah hitro pojenja.

Zaradi izbruha novega koronavirusa se svetovna panika ustaljuje tudi na slovenskih tleh - predvsem zaradi skrb vzbujajočih podatkov, ki prihajajo iz Italije. To občutijo predvsem lekarne, kjer je povpraševanje po zaščitnih maskah in razkužilih znatno večje, kot je bilo v preteklih letih.

V eni izmed poslovalnic Lekarn Ptuj so povedali, da so ljudje prestrašeni: »Povpraševanja je res veliko. Začelo se je predvsem danes. Ljudje so prestrašeni do konca. Menim, da je prodaja v primerjavi s prejšnjim letom večja zaradi koronavirusa.«

Podobno so povedali v lekarni v mariborskem Europarku: »Prodaja zaščitnih mask se je občutno povečala. Napram prejšnjim letom takšnega povpraševanja ni bilo. Danes nam je že kar v eni uri zmanjkalo vse zaloge, kar smo je imeli.«

Mask tudi naročiti ni mogoče

Skrb vzbujajoči so podatki lekarn, ki pravijo, da imajo mask še samo za peščico ali pa jih sploh nimajo več.

»Maske se ne dobijo, nimamo jih na zalogi. O tem je treba povprašati naše dobavitelje, očitno niso bili pripravljeni na takšen odziv ljudi. Naša dobavitelja Farmadent in Kemofarmacija jih trenutno sploh nimata oziroma jih imata neko malenkost,« pravijo na Ptuju.

Tudi v Mariboru poudarjajo, da zaloga ni odvisna od njih, temveč od dobaviteljev: »Mi naročimo, kolikor naročimo, dobimo pa toliko, kolikor dobimo. Zaenkrat je še dokaj šlo.«

Uporaba maske je nepotrebna

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da je Slovenija pripravljena za primer novega koronavirusa. Poudarjajo, da imajo vzpostavljeno laboratorijsko diagnostiko za potrditev virusa v najkrajšem možnem času in da ima tudi Slovenija pripravljene načrte odzivanja na različna tveganja.

Kar se tiče nošenja zaščitnih mask, pa na inštitutu pravijo, da je uporaba maske nepotrebna. Treba je tudi vedeti, da se te po hitrem času, po 10 ali 15 minutah, premočijo in ne nudijo več potrebne zaščite, zato jih je treba nadomestiti z novimi.

Kako zaščitne maske učinkujejo?

Maske za obraz so zasnovane tako, da lovijo velike onesnaževalce in delce, kjer pa obstajata dve najbolj pogosti vrsti, kot poroča medij Business Insider: kirurške maske in respiratorji N95. Respiratorji N95 filtrirajo večino delcev, ki se nahajajo v zraku, iz okolice in preprečujejo vdihavanje delcev do premera 0,3 mikrometra. Te vrste mask se pogosto uporabljajo, kadar je kakovost zraka slaba zaradi dima ali onesnaženja, in so zasnovane tako, da se tesno prilegajo obrazu.

Kirurške maske pa so medtem zasnovane tako, da mikrobi ne bi prehajali iz ust osebe na bližnje površine ali ljudi. Torej so namenjeni predvsem temu, da preprečijo zdravnikom, da ne bi širili lastnih mikrobov na bolnike, zaradi česar je njihova zaščita pred virusi veliko slabša. Maske pa so učinkovite le, če jih uporabljamo v kombinaciji s pogostim čiščenjem rok, pa naj bo to z razkužilom na bazi alkohola ali z milom in vodo.

Za preprečevanje okužbe z novim virusom je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih priporočljivo upoštevati preventivne ukrepe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da se moramo izogibati tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni, da ostanemo doma, v primeru bolezni, da se ne dotikamo oči, nosu in ust, da si redno umivamo roke z milom in vodo ter da se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.

Pomembna je tudi zaščitna stopnja maske

  • Maske z zaščitno stopnjo FFP-1: ščitijo pred onesnaženjem dihalnih poti in vonjem, ter pred netoksičnimi delci in delci, ki minimalno dražijo dihala; večinoma se uporabljajo v tekstilni in prehrambni industriji.
  • Maske z zaščitno stopnjo FFP-2: ščitijo pred trdimi in tekočim prahom, dimom, smogom, alergeni, kot je cvetni prah, ter virusi in bakterijami; so veliko boljše od navadnih in kirurških mask, vendar še vedno ne nudijo želene zaščite pred koronavirusom.
  • Maske razreda FFP-3: ščitijo uporabnika pred kapljičnimi aerosoli, beljakovinskimi molekulami, virusi, bakterijami, glivami in sporami; ta zaščitni razred zadržuje delce, ki so zdravju škodljivi in so strupeni, rakotvorni ali celo radioaktivni 

Če boste torej posegli po zaščitni maski, je zdravju priporočljiva le uporaba maske razreda FFP-3.

Mask primanjkuje tudi v Pomurskih lekarnah

Težav pa nimajo le v Mariboru in na Ptuju. Tudi v Murski Soboti je zaloga zaščitnih mask pošla, v Pomurskih lekarnah pravijo, da jih enostavno ne uspejo dobavljati dovolj hitro.

»V enotah Pomurskih lekarn opažamo zelo povečano povpraševanje po zaščitnih maskah. Trenutno zaradi povečanega povpraševanja in omejene dobavljivosti ne uspemo zagotavljati ustrezne zaloge zaščitnih mask. V naši največji enoti smo denimo danes od Veletrgovin dobili le 25 kompletov zaščitnih mask, pakiranih po 5 komadov, ki so pošle do 9. ure dopoldan,« so nam sporočili iz Pomurskih lekarn.

Večje povpraševanje tudi po razkužilih za roke

Vendar v Pomurskih lekarnah ne beležijo le povečanega povpraševanja po zaščitnih maskah, ampak tudi po razkužilih za roke, a tukaj težav z zalogo za zdaj še ni.

»Tudi pri razkužilih smo zaznali povečano povpraševanje, a zaenkrat zaradi ustrezne dobavljivosti z zagotavljanjem ustrezne količine zalog nimamo težav,« še sporočajo iz Pomurskih lekarn.

Kako je z zalogami zaščitnih mask smo sicer preverili tudi v Merkurju, kjer so vse zaščitne maske že pošle. Nekaj teh še majo v Interdiskontu, kjer so jih v zadnjem mesecu prodali več kot tri tisoč. Kot pravijo, dodatnih zalog ne bo, saj dodatnih mask trenutno ne morejo dobiti nikjer.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Maska za obraz (nepreverjen)

Maska za obraz 😷- prenesite si brezplačen kroj v pdf formatu - všijte med blago koflin (lahko uporabite tudi nov filter za napo, sesalec ipd.) Pazite nase in ostanite zdravi!
https://www.sivalni-stroji.si/maska-za-obraz/

Starejše novice