Pitje alkohola med nosečnostjo predstavlja tveganje za dosmrtne posledice še nerojenega otroka.

V Sloveniji že peto leto zapored obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom.

V Sloveniji se je v zadnjih petih letih rodilo pet otrok, pri katerih je bila takoj ob rojstvu prepoznana prizadetost zaradi materinega pitja alkohola.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so izpostavili: "V nosečnosti ni varne alkoholne pijače, ni varne količine alkohola in ni varnega obdobja nosečnosti za pitje alkohola." Vsaka alkoholna pijača, v vsaki količini in v vsakem obdobju nosečnosti predstavlja zdravstveno tveganje za zarodek ali še nerojenega otroka so zapisali na STA.

Alkohol je teratogen in povzroča nepravilen razvoj organov ali delov organa pri zarodku, ki je zaradi materinega pitja alkohola v nosečnosti izpostavljen alkoholu. Alkohol ima rakotvoren in psihoaktiven učinek.

Uživanje alkohola med nosečnostjo lahko vodi v sindrom odvisnosti alkohola. Otroci, ki se rodijo nosečnici s takšnim sindromom so lahko razdražljivi, nespečni, se tresejo in imajo krče.

Možnost splava

Nerojen otrok, ki alkohol dobi skozi posteljico ne more razgraditi alkohola kot odrasla oseba, zato se koncentracija alkohola v njegovi krvi veča in je lahko višja od koncentracije alkohola v krvi. To otežuje tudi dotok hranljivih snovi in kisika, ki ga zarodek in otrok nujno potrebujeta za zdrav razvoj so še dodali na STA.

Spontani splav, odmrtje ploda, prezgodnji porod, prenizka telesna teža ob rojstvu, podpovprečna rast, prepoznan fetalni alkoholni sindrom ob rojstvu, neonatalni abstinenčni sindrom in celo nenadna smrt dojenčka so možne posledice zaradi izpostavljenosti alkoholu v nosečnosti.

Pomoč rabijo vse življenje

Življenjska doba oseb, ki se rodijo s sindromom odvisnosti od alkohola je krajša, kakovost življenja pa slabša . Pogosto pa potrebujejo dosmrtno asistenco in pomoč ter kontinuirano zdravljenje in zdravstveno oskrbo zaradi najrazličnejših zdravstvenih težav. 

Natančnih podatkov o razširjenosti prirojenih nepravilnosti in drugih zdravstvenih težav zaradi uživanja alkohola v nosečnosti ali med dojenjem ni na voljo, deloma tudi zato, ker vse oblike spektra alkoholnega sindroma niso prepoznane. 

Po ocenah strokovnjakov deset odstotkov žensk v splošni populaciji pije alkohol med nosečnostjo, ena od 67 teh nosečnic pa bo rodila otroka s fetalnim alkoholnim sindromom. To pomeni, da se na vsakih 10.000 rojstev rodi 15 otrok s tem sindromom. Pojasnjujejo na STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice