V organizaciji Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) se je začela študentska krvodajalska akcija, ki bo potekala cel oktober.

Akcija bo potekala v večih krajih po Sloveniji preko sodelovanj s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

V Sloveniji vsak delovni dan potrebujejo od 300 do 350 krvodajalcev, da zadostijo potrebam zdravstva po krvi. Kri zdravega človeka je tako nenadomestljivo zdravilo in izredno dragoceno darilo. Ker pa ima ta tekočina določen rok trajanja in tudi potrebe po krvi se hitro spreminjajo, želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čimveč študentov in že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku. Vsaka četrta oseba bo enkrat v življenju potrebovala darovano kri – to je lahko kdorkoli med nami, tudi mi sami.

Študentska krvodajalska akcija že tradicionalni projekt

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študenti tako vsakoletno izvedejo dve tradicionalni krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«. Na ŠOS so veseli, da od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev konstantno narašča.

Tokratna jesenska študentska krvodajalska akcija bo potekala skozi celoten oktober, kri pa bo možno darovati v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji študentskih organizacij univerz, številnih študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si in FB strani »Častim pol litra«.

Potrebe po krvi zelo velike

Vsi študenti, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Študenti, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi vso leto velike.

Jaka Trilar, predsednik ŠOS: »V Sloveniji se lahko pohvalimo z visoko pripravljenostjo ljudi za darovanje krvi, kar ima tudi hvalevredno tradicijo – menim, da je delček k temu pripomogla tudi tradicionalna vseslovenska študentska akcija Častim ½ litra. Zelo sem vesel, da se študentje vsako leto številčno odzovejo s takšno željo in voljo pomagati sočloveku na ta plemeniti način: da častijo rundo, ki rešuje življenja.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice