V prihajajočem tednu, med 12. in 18. marcem, bo na pobudo Evropske bančne federacije potekal Evropski teden denarja, kjer bo v ospredje stopila promocija finančnega opisovanja.

Gre za ozaveščanje o pomembnosti finančnega izobraževanja in dviga ravni finančne pismenosti, kar je še posebej pomembno v času hitrega razvoja finančne tehnologije in uveljavitve digitalne narave denarja.

Finančna pismenost je pomembna kompetenca sodobne mize, še poseben pomen pa nosi tovrstno izobraževanje mladih.

Predstavitev aktivnosti in dobrih praks na okrogli mizi

Teden denarja se bo odvijal po vseh Evropi, v Sloveniji pa dogodek pripravlja Združenje bank Slovenije. Tako na to temo v torek pripravilo okroglo mizo Projekti finančnega opismenjevanja v finančnem sektorju, namen pa bo predstavitev aktivnosti, izmenjava dobrih praks in izmenjava možnosti skupnega nastopa na področju finančnega opismenjevanja.

Evropski denarni kviz za osnovnošolce

Letošnja novost pa bo evropski denarni kviz, namenjen šolskim razredom z učenci, starimi od 13 do 15 let. V Sloveniji bo v kvizu predvidoma sodelovalo osem osnovnih šol.

Tekmovanje bo potekalo preko portala za spletno učenje Kahuta, predstavniki zmagovalnih razredov pa bodo 8. maja povabljeni v Bruselj na finale evropskega denarnega kviza.

Nizka raven finančne pismenosti

Raven finančne pismenosti v evropskih državah in tudi v Sloveniji je po mnenju strokovnjakov nizka, zato Evropska bančna federacija – ki združuje 32 nacionalnih bančnih združenj v Evropi, ki zastopajo približno 4500 bank – od leta 201 pripravlja evropski teden denarja za dvig ravni finančne pismenosti, poroča STA.

Tako so lani v okviru več tisoč predavanj, delavnic in drugih dogodkov posredovali to temo več kot pol milijona mladim. V Evropski bančni federaciji tako navajajo, da je lanska raziskava OECD ponovno pokazala, da en od štirih študentov v razvitih gospodarstvih ne more sprejeti niti preproste odločitve o vsakdanji porabi oziroma rabi denarja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice