V tokratni oddaji Dora - nedeljski pogovori se je Marjan Dora pogovarjal s Suzano Tratnik, pisateljico, prevajalko in sociologinjo.

Po končani murskosoboški gimnaziji se je odpravila na študij sociologije v Ljubljano in na Fakulteti za podiplomski študij ISH končala magistrski študij iz antropologije spolov.

Diplomirala je iz sociologije na Fakulteti za družbene vede in magistrirala iz antropologije spolov na Institutum Studiorum Humanitatis. Živi in dela v Ljubljani kot pisateljica, prevajalka in publicistka. Je soustanoviteljica lezbične skupine LL v Ljubljani leta 1987 in sodelavka Festivala LGBT filma. Objavila je sedem kratkroproznih zbirk: Pod ničlo (1997), Na svojem dvorišču (2003), Vzporednice (2005), Česa nisem nikoli razumela na vlaku (2008), Dva svetova (2010), Rezervat (2012) in Noben glas (2016); tri romane: Ime mi je Damjan (2001), Tretji svet (2007) in Tombola ali življenje! (2017), otroško slikanico Zafuškana Ganca (2010), napisala pa je še monodramo Ime mi je Damjan (2002), radijsko igro Lep dan še naprej (2011), dve strokovni deli o lezbičnem gibanju v Sloveniji in o lezbični literaturi ter memoare Lezbični aktivizem po korakih (2013). Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo, leta 2017 nagrado Novo mesto short za kratko prozo in leta 2018 nagrado desetnica za najboljše mladinsko in otroško delo. Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot dvajset jezikov, sama pa je prevedla več knjig britanske, ameriške, hrvaške in bosanske proze ter strokovne literature.

O tem, kako drugačni so pisateljičini protagonisti in kako se lahko pisateljica živi le od te dejavnosti, je pripovedovala v tokratni oddaji Dora - nedeljski pogovori. Z voditeljem sta se dotaknila tudi pravic homoseksualcev in drugih manjšin ter spregovorila o njenih romanih, kratkih zgodbah in prevodih.

»Zame, novinarja stare šole, vznemirljiv pogovor, v katerem odkrito spregovoriva o temeljni človekovi pravici: biti drugačen!« je o pogovoru dejal Marjan Dora.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice