Nenadni srčni zastoj v Sloveniji doživijo štirje ljudje na dan. Ob prvem svetovnem dnevu oživljanja, ki ga zaznamujemo na današnji dan, strokovnjaki spodbujajo z geslom Vsak Zemljan lahko reši življenje.

Letno umre stotine ljudi, ki doživijo srčni zastoj, ker jim očividci ne pomagajo ali ne znajo pomagati. Geslo svetovnega dne oživljanja Vsak Zemljan lahko reši življenje tako izpostavlja pomen očividcev za preživetje oseb, ki doživijo srčni zastoj. Veliko ljudi je namreč strah, da ne bi pravilno oživljali, poroča STA. 

Kako oživljati

Človeku, ki doživi zastoj srca, je treba takoj nuditi prvo pomoč, saj mu tako rešimo življenje. Najprej preverimo, ali je oseba pri zavesti. Če je neodzivna, sprostimo dihalno pot in preverimo dihanje. Če dihanje ni normalno, pokličemo reševalce na telefonsko številko 112. 

Začnemo z masažo srca, izmenjujemo 30 pritiskov na prsni koš pet centimetrov globoko in dva vpiha v usta, dokler ne pride zdravstvena pomoč. V kolikor je v bližini avtomatski zunanji defibrilator, si med oživljanjem pomagamo tudi z njim.

Več o tem, kako prepoznamo srčni zastoj in kako pravilno oživljati, bosta na današnji novinarski konferenci opomnila Slovenski reanimacijski svet pri Slovenskem združenju za urgentno medicino in Rdeči križ Slovenije. Ob prvem svetovnem dnevu oživljanja, ki je prerasel evropsko raven, se bodo še cel mesec vrstili tudi drugi dogodki, kot so predavanja ter tečaji in prikazi oživljanja, poroča STA. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice