Matjaž Skaza, Blaž Bedenik in Matej Vurcer s kupolami zrejo v prihodnost domačega vrtnarjenja.

Sveža in naravno pridelana zelenjava na Ptuju

V naselju na Štukih se piše nova zgodba o ekološki pridelavi zelenjave. Vse skupaj se je začelo z znamko Zeleno zdravje, ki prodaja produkte, ki zadostujejo globalnim standardom ekološke pridelave brez genetsko modificiranih organizmov.

Na začetku so v spletni trgovini ponujali zgolj prehranske dodatke in naravno kozmetiko, nato so vse skupaj zaokrožili v povezano zgodbo z grajenjem kupol in gojenjem ekološke zelenjave. Kupole je Matjaž opazil na internetu in po temeljitem raziskovanju jih je začel tudi izdelovati. Lani so naredili zgolj prototip, letos pa jih že tržijo in so postavili že dve.

Zakaj kupola?

Rastlinjak v obliki kupole je najbolj energetsko učinkovita konstrukcija, ker lahko obdaja največ volumna z najmanjšo površino. Rastlinjak je zaradi svoje oblike vedno obrnjen proti soncu, ki daje enakomerno toploto od sončnega vzhoda do sončnega zahoda. Ker je konstrukcija iz trikotnikov, lahko prenese težko breme snega in močan veter. Močna struktura prav tako odpravlja potrebo po betonskih temeljih, ki jih zahteva veliko modelov rastlinjakov na trgu, s čimer se zmanjšajo skupni stroški in enostavnost namestitve. Model rastlinjaka ustvarja edinstveno notranje rastoče okolje za ekološko vrtnarjenje.

Zaradi oblike so najbolj učinkoviti prostori za segrevanje. Oblika rastlinjaka v notranjosti je krogla, zato se zrak tekoče premika po vsem prostoru. Topel zrak se dviga v centru kupole, ki je lahko segret s sončno energijo ali pa z drugim virom toplote, in se spušča ob stenah v obliki gibanja vrtinca. Prav tako zaradi zunanje oblike lahko geodetska kupola absorbira solarno energijo v vseh sezonah. Idealni kot zunanjih ploskev je tak, da sonce sveti pod kotom 90 stopinj.

Rastlinjak v obliki kupole ima to prednost, da je zunanji del iz več trikotnih ploskev, ki so pod različnimi koti. V njej se lahko vrtnine gojijo vse leto. Rastlinjak ima dve sezoni: vročo in hladno. V poletnih mesecih lahko vzgaja vse rastline, ki imajo rade vročino: paradižnik, paprika, jajčevci, bučke, kumare, buče ... V zimskem času pa rastline, ki uspevajo v hladnem podnebju: solate, špinačo, blitvo, grah, peso, ohrovt, zelje, por, čebulo in veliko druge zelenjave in zelišč. V hudem mrazu se rast upočasni ali celo ustavi, kajti kupola lahko zamrzne, ampak takoj, ko posije sonce, se rast spet nadaljuje.

V prihodnosti nameravajo postaviti še štiri kupole, če jim bodo finance dopuščale, pa bodo mogoče postavili celo desetmetrsko. Cene kupol so odvisne od modela: osnovna stane približno 650 evrov z montažo, tiste z visokimi gredami pa približno 1500 evrov z montažo.

Zelenjava

Letos so prav tako začeli gojiti zelenjavo. Z začetkom so več kot zadovoljni, vse jim teče po načrtih, tudi ljudje jih že opažajo in imajo kar nekaj rednih strank. Njihove cene so konkurenčne tistim v nakupovalnih središčih, s tem da je kakovost dosti boljša. Zelenjavo želijo dostavljati tudi na dom, tako da so ravno v procesu iskanja proizvajalca kartonastih gajbic.

Pri gojenju zelenjave se ozirajo tudi po trendih, letos tako gojijo kodrolistni ohrovt. Predvsem si želijo gojiti kulture, ki bi bile bolj zanimive in jih ni mogoče kupiti povsod. Treba je poudariti, da so vsa semena biološka in ne uporabljajo nobenih pesticidov in škropiv. Za gnojenje uporabljajo gnojila Organics Nutrients, to so organska gnojila, sestavljena izključno iz iztrebkov ličink žuželke mokar.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice