V času Ptujske noči, 4. in 5. avgusta, bo “Kuhna na dvorišču” poteka na prostem, na dvorišču, stare meščanske Fürstove hiše v središču Ptuja, in pri Kavarni Bodi, kjer se bodo gostinci na stojnicah predstavili vsak s svojo reprezentativno jedjo.

Ta petek, od 18. ure naprej, bo dišalo z dvorišča Fuerstove hiše, kjer bodo združili moči izbrani gostinci, hišni vinar, Javne službe Ptuj, Kavarna Bodi, Zavod TuRA Ptuj in KUD Fuerstova hiša. Za gurmansko razvajanje bodo poskrbeli Restavracija Pri Florjanu iz Maribora, Gostilna Ribič, Gostilna Lužnik, Kitajski vrt, Pomaranča Ptuj s sladoledi ter Andrej in Tomaž s hot dogi in palačinkami. Glasbeno vzdušje pa bo dodalo Ptujskih 5 DJev.

»V soboto se selimo na sosednje dvorišče, ob Zelenikovi ulici, pred Kavarno Bodi. Izbrani gostinci, Kavarna Bodi, Zavod TuRA Ptuj in KUD Fuerstova hiša bomo s pomočjo DJja pričarali osemdeseta in devedeseta leta. Tokrat bodo kuhali Restavracija Pri Florjanu iz Maribora, Noodle box iz Maribora, Restavracija Amfora, Pomaranča Ptuj ter Andrej in Tomaž. Kavarna Bodi bo posebno za ta večer poskrbela tudi za prijetno osvežitev s koktajli, ki jih bo pripravljal izkušeni barman. Oba večera bo od 18. ure naprej tudi rajanje in animacija za otroke,« je napovedala Jana Gerl, iz Zavoda TuRA Ptuj.

Organizatorja dogodkov Kuhna na dvorišču sta TuRA Ptuj in KUD Fürstova hiša. »Prireditev želimo peljati skozi cel topli del leta, ko se v mestu nahaja veliko obiskovalcev in domačinov, ki povprašujejo po kulinaričnih dobrotah. Zadnja prireditev letos, bo tako na Martinovo, ko mesto in okolica zaživita v počasnejšem ritmu in druženju ob dobri kapljici,« je povedala Gerlova.

Prvič so Kuhno na dvorišču izvedli letos na Pustni torek. Prireditev je bila po besedah organizatorjev dobro sprejeta, tako da so se odločili, da z njo nadaljujejo. Ob tem pa se želijo povezati z drugimi dogodki na Ptuju. V maju so tako kuhali v času Dobrot slovenskih kmetij in v juniju na Ptujskih Grajskih igrah. Kuhinja na dvorišču pa se bo po Ptujski noči zgodila še 1.9., 13.10 in za Martinovo 11.11.

»Za izvedbo tovrstne prireditve smo se odločile, ker želimo privabiti ljudi v mestno jedro in jih razvajati s kulinaričnimi užitki. Pomembno pa se nam zdi tudi to, da se v dogodku predstavijo in promovirajo predvsem lokalni gostinci. Tematiko prilagajamo prireditvi in času. Vsak dogodek popestrimo še z dodatnimi vsebinami, pri katerih se povezujejo različna ptujska društva (glasba, ples, ustvarjanje, sejem). Prav tako naša prireditev povezuje sodelujoče gostince, tako, da ustvarjamo povezovalno klimo, ki je mestu primanjkuje,« pojasnjuje Jana Gerl.

Mateja Tomašič

Starejše novice