Ptujčanke in Ptujčani praznujejo 1950-letnico prve pisne omembe Ptuja v antičnem literarnem viru.

Leto 2019 ima za najstarejše slovensko mesto Ptuj še poseben pomen, saj obeležujejo 1950-letnico prve pisne omembe Ptuja v antičnem literarnem viru. Na Ptuju, ki je že tako poln dogajanja, se bodo tradicionalnim priključili še novi dogodki, s katerimi bodo Ptujčane in Ptujčanke ter širšo javnost popeljali skozi obdobje bogate 1950-letne zgodovine mesta.

S sloganom »Vivat Poetovio!« (»Živel, Ptuj!«) nagovarjajo k praznovanju vse –  Ptujčanke, Ptujčane, Slovenke, Slovence in turiste. Z dogodki želijo tudi ozavestiti Ptujčane, Ptujčanke in vse druge obiskovalce Ptuja in izpostaviti izjemno bogato zgodovino mesta ter kulturno dediščino, in poudariti ponos in pripadnost mestu, v katerem živimo danes.

V sklopu vseh dogodkov bo še posebej izpostavljeno leto 69 n. št., ko je na vojaškem posvetu general Mark Antonij Prim v znamenitem govoru prepričal ostale poveljnike, da so potrdili za cesarja Vespazijana. Ta dogodek opisuje rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae, kjer je Poetoviona prvič omenjana v literaturi. Ptuj je ta dogodek vzel za leto prve omembe v literaturi.

Načrtovane dogodke so na današnji novinarski konferenci predstavili Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, Andrej Klasinc, predsednik programskega sveta Praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja, Jasmina Krajnc, koorditatorka Praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja, dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož in Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj. 

Direktorica Zavoda za turizem Ptuj je predstavila promocijsko geslo: »Nekoč antično, danes butično« in razkrila, da bodo v tokratni izdaji Poletje na Ptuju predstavili spomenike iz časa rimske antike na Ptuju: Orfejev spomenik, Povodnov muzej, Arheološki park Panorama, I., III. in V. Mitrej, ležeči kamniti lev, ostanke rimske ceste ...

Nekatere od njih bodo tudi prestavili, jih restavrirali, saj jih je že načel zob časa. Tako bodo lahko vse Ptujčanke, Ptujčani in tudi vsi turisti uživali ob ogledu znamenitosti, ki jih na Ptuju nikoli ne zmanjka. 

Direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož je ob tem izpostavil, da bo ob tej priložnosti tudi muzej izdal svoj zbornik, v katerem bodo vključeni prispevki, vezani na rimsko obdobje in tudi na vsa druga obdobja.

Gajškova je dodala, da je mestna občina v letošnjem proračunu stalnim sredstvom za umetniško dogajanje v mestu dodatnih 112.000 evrov namenila prav za izvedbo nekaterih dogodkov ob obletnici.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice