Vodstvo ptujske bolnišnice, ki je na prejšnji seji sveta zavoda napovedovalo, da bo bolnišnica letošnje leto zaključila z dvema milijonoma evrov izgube, je članom sveta pred dnevi predstavilo finančni načrt, ki kaže pozitiven rezultat.

Pozitivni rezultat kaže presežek v višini 7000 evrov. A ta bo možen le, če bodo višji prilivi iz zdravstvene zavarovalnice in ministrstva.

Popravljeni sanacijski načrt namreč predvideva »ustrezno« izenačitev planirane in realizirane uteži in s tem višje plačilo za bolnišnico ter povrnitev povečanih stroškov dela, na kar bolnišnica sama nima vpliva. Prihrankov pri sebi, konkretno pri stroških dela, materiala in storitev, so v primerjavi s prejšnjim dokumentom našli še za dodatnih 150.000 evrov, skupno torej letos v višini 300.000 evrov, poroča STA.

»Pozitivno poslovanje je nemogoče doseči drugače, kot da država na nek način poskrbi za kompenzacijo naloženih povečanih izdatkov za stroške dela in nam, kot vsem ostalim, prizna realizirano ceno oziroma težo našega primera,« je pojasnil direktor bolnišnice Andrej Levanič.

»Vse bolnišnice zadnja leta dobivajo premalo sredstev. Laično povedano, dobijo tri namesto štiri kozarčke. Pri Ptuju pa ti kozarci niso enako polni kot pri ostalih bolnišnicah,« je dejal.

V najnovejši različici finančnega načrta in programa dela za letošnje delo predvidevajo 26,7 milijona evrov prihodkov, kar je 10,7 odstotka več od lanske realizacije. V približno enakem znesku so načrtovani odhodki, ki bodo tako od lani narasli za 5,6 odstotka.

Porast odhodkov bo po navedbah vodstva bolnišnice predvsem zaradi sproščenih napredovanj javnih uslužbencev, sprememb osnove plačne lestvice in nekaterih drugih zakonsko določenih postavk, medtem ko bo skupno število zaposlenih ostalo enako lanskemu. Ob tem zaradi povečanega delovnega programa načrtujejo tudi skoraj štiriodstoten porast stroškov blaga, materialov in storitev, poroča STA. Za 350.000 bo višja tudi amortizacija, kar je posledica večjih naprav opreme konec leta 2016.

Načrtovane investicije so po navodilu s prejšnje seje sveta zavoda razvrstili po prioritetni listi, še vedno pa po navedbah vodstva bolnišnice zajemajo le nujno potrebna vlaganja. Prav tako še vedno računajo na soglasje ministrstva za najetje treh milijonov evrov bančnega posojila zaradi kritičnega likvidnostnega stanja bolnišnica zaradi izgube iz preteklih let. Posledično bolnišnica plačuje obveznosti do dobaviteljev s povprečno sedemmesečno zamudo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice