Dobri ljudje Slovenije pišejo še eno zgodbo s srečnim koncem. Huda stiska družine Vasle, na katero smo opozorili decembra, je na pragu rešitve. Nov dom za družino, ki je živela v razpadajoči in vlažni 200 let stari hiški, bo začel rasti v ponedeljek.

Vse, kar je ostalo od 200 let stare hiše, je nedokončana slika morja na steni stare Vidove sobice. Za oblake je staršema zmanjkalo barve. A družini Vasle o lepših časih ni več treba zgolj sanjati. Na tem mestu že raste nova hiška.

»Nisem si niti predstavljal, nikoli si nisem predstavljal, da bomo kaj takega zmogli,« vidno ganjen pravi oče Maksimiljan Vasle.

S pomočjo dobrih ljudi iz vse Slovenije se je na računu lenarškega Rdečega križa doslej zbralo okoli 34.000 evrov. Že skoraj dovolj za novo hišo na ključ, ki jo bo podjetje Pergola s podizvajalci zgradilo za polovico cene - 38.000 evrov. Veselje družine je nepopisno.

Mama Suzana je najbolj vesela kuhinje, ki so jo darovali dobri ljudje iz gorenjskega konca. Najprej bo skuhala kavo, nam zaupa. Tudi za kopalnico je že poskrbljeno, otroško sobo za 6-letnega Vida, ki je doslej spal v hladni sobici, pa so darovali njegovi sošolci. Zelo je bil vesel še ene malenkosti. Lego kock, ki si jih je zaželel za božič.

Spomnimo. Družina Vasle je bila pred letošnjo zimo postavljena pred boleče dejstvo. Obilno sneženje bi jim lahko porušilo streho in vzalo dom. A obstoječi zidovi ne bi vzdržali niti teže novega ostrešja, hiša pa je bila stara več kot 200 let, vlažna in neprimerna za bivanje. 

Te dni so jo porušili s skupnimi močmi vestnih krajanov in drugih dobrih ljudi. Brez solza, čeprav se je hiška že sesedala sama vase, ni šlo. »Od malega sem rasel v njej, ni mi bilo vseeno, da se je porušila. Smo veseli, da gremo v novo hišo,« priznava Maksimiljan.

Projekt, ki je zorel dve leti, vodi soseda in prijateljica družine Petra Krepek Cafnik, predsednica Krajevne skupnosti Lenart: »Upam, da nam uspe. Seveda, so še dobrodošla kakršna koli pomoč finačna, bodisi tudi v obliki kakršne koli pomoči pri dobavi notranjega pohištva.« 

Manjka še pohištvo za spalnico in dnevno sobo, a družina ostaja skromna: »Vse, kar narediva, narediva za otroka, za Vida. Da bo imel sobico. Že komaj čakamo, da bomo na toplem. To nam veliko pomeni.« Če bo vse po načrtih, bodo že maja lahko zaživeli v novi hiški, ki bo kljubovala tudi najbolj hudemu vetru. 

Še nekaj tisočakov je potrebnih za pokritje vseh stroškov. Družini lahko še vedno pomagate z nakazili na račun:

Območnega združenja Rdečega križa Lenart,

SI56 0410 2000 0252 769,

sklic: 99,

namen: DRUŽINA VASLE.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice