Na Ptuju bo kmalu mogoče poskusiti najboljša mlada vina Haloz in Srednjih Slovenskih goric. Kakšni bodo vinski užitki letnika 2019?

Vinarji z območja podravske Vinsko-turistične ceste 13 bodo v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Ptuj že šestič gostili vinski festival Veni Vidi Vino mlado.

V soboto, 18. januarja, bodo med 13. in 19. uro v Romanskem palaciju na Ptujskem gradu obiskovalcem ponudili najboljša mlada vina Srednjih Slovenskih goric in Haloz.

Kakšen je ptujski hot dog?

Kulinariko bodo tudi tokrat prirpavili v Štajerski hiši kulinarike. Manjkali ne bodo kurji ajmoht oziroma obara, sirov krožnik z izbranimi siri in ptujski hot dog, kot so poimenovali pečenico z bučnim kruhom in kislim zeljem.

Obiskovalci bodo za vstop na pokušine morali odšteti deset evrov, na voljo pa jim bo več kot 60 vzorcev mladih vin, ki jih je donegovalo več kot 20 vinarjev iz regije.

Lani so na festivalu Veni Vidi Vino mlado našteli okoli 300 obiskovalcev.

Zadnji vinski letnik je značilno štajerski

Direktor ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda Andrej Rebernišek je za STA povedal, da je lanski letnik značilen štajerski: »Vina so aromatična in sortno prepoznavna. Spet smo priča lepim, sveže izraženim kislinam, ki so značilne za našo regijo. Odlikuje jih tudi prijetna pitkost in lahkotnost, zato ne dvomim, da bodo navdušila ljubitelje vina od blizu in daleč.«

Predsednik Vinsko-turistične ceste 13 Simon Toplak je dejal: »Zelo spodbudno je, da je med vinogradniki veliko mladih, ki nadaljujejo tradicijo vinogradniških in vinarskih družin v tem delu Slovenije. Ponujajo vina, ki so prepričala in ki že gradijo štajersko vinsko destinacijo.«

Da je vino pomemben del kulturnega izročila Ptuja in Spodnjega Podravja, je potrdil tudi direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, soorganizatorja festivala, Aleksander Lorenčič. Festival Veni Vidi Vino mlado bo obiskala tudi aktualna ptujska vinska kraljica Monika Kovačič.

V najstarejšem slovenskem mestu se bo letos zvrstilo še nekaj vinsko-kulinaričnih dogodkov. Aprila bo čas za Salon Sauvignon, maja za Dobrote slovenskih kmetij in junija za Grajski vinski praznik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice